štvrtok 29. apríla 2010

Rezance á la Hung & Dung

0 komentárov
Nedá mi nespomenúť našich vietnamských kamarátov, ktorí pripravovali vietnamské špeciality svojho času v Mekongu, čo bola vietnamská reštaurácia v našom meste. Šéfkuchár Dung (Dávid) a jeho pomocník Hung (Maťo) vedeli pripraviť veľmi chutné zapekané ryžové rezance. Trochu sa mi po nich cnie...hlavne, keď mám chuť na niečo exotické. Predvčerom sme so Zuzkou kúpili v Tescu sójovú omáčku. Hneď ma napadlo urobiť niečo na spôsob ázijskej kuchyne, keďže práve tá je známa predovšetkým sójovou omáčkou. Na prípravu potrebujeme:

1 x rezance (ala Vifon)
1 x pór (alebo cibuľa)
1 x olej
1 x kuracie mäso
1 x sójová omáčka

Rezance ala Vifon sú podobné rezancom, ktoré nájdeme v čínskych sáčkových polievkach značky Vifon (existuje viacero značiek, ale Vifon som objavil ako prvú značku s touto instantnou potravou, ešte na internáte strednej školy, kde som tieto polievky chrúmal len tak neuvarené - od hladu, ale to už je opäť iný príbeh...). Takéto rezance sa dajú kúpiť aj samostatne, sú balené po dve alebo štyri kocky rezancovej spleti, nie nepodobnej vlasom mojej sestry, keď si ich nakulmuje a myslí si o sebe, že aká je neuveriteľne príťažlivá. Dosť na túto tému, trebalo by vytvoriť nový blog...

Rezance o ktorých píšem nie je potrebné odvárať, stačí ich zaliať horúcou vodou a nechať nejaké dve-tri minútky postáť. Takéto rezance som sa pokúšal konzumovať s kečupom, ale bol to hnus. Lenže tentokrát vám odhalím super recept, čítajte ďalej, neoľutujete.

Takže pokým rezance ležia namočené v horúcej vode, vezmeme si pór, ktorý pokrájame na kolečka. Na panvicu (na prípravu tohto jedla za najideálnejší nástroj však považujem wok) nalejeme trochu oleja a pór popražíme. Kým sa pór praží, vezmeme kúsok kuracieho mäsa, ktorý pokrájame na stredne veľké kúsky a hodíme na panvicu. Keď je mäso hotové, scedíme rezance a taktiež hodíme na panvicu. Všetko to premiešame a pridáme sójovú omáčku a ešte raz premiešame. Jedlo je hotové.

Rada pre začiatočníkov: Rezance cedíme vždy nad umývadlom.

Nevylučujem pridanie ďalšej zeleniny na panvicu počas praženia, napríklad hrášok, mrkvu, papriku, paradajku, či kukuricu. Musím však upozorniť, že spomínanú zeleninu nemám odskúšanú, preto pri príprave tohto jedla s neodskúšanou zeleninou postupujte nanajvýš pomaly a hlavne opatrne. Samozrejme na vlastné riziko.

Mikrovlnkové pukance

1 komentárov
Vravíte, že to nepoznáte? Aha, nejde o nič iné ako Pop-corn, teda o pukancovú kukuricu. Stále neviete? Spomeňte si na tú tučnú tetu, čo predávala cukrovú vatu v lete na kúpalisku. Hneď vedľa nej predával tučný ujo pukance. Už viete? Nóóóó, konečne. Presne tak. Mohli ste si vybrať buď pukance na sladko alebo na slano. Teraz si radšej sadnite, lebo sa vám práve teraz chystám niečo povedať. Aj tak mi nebudete veriť. Takéto pukance si dokážete vyrobiť aj vy sami v mikrovlnej rúre. Stačí sa postaviť a navštíviť napríklad Lidl a nájsť drobný sáčoček s pukancovou kukuricou. Potom v pohodlí vášho domova ho jednoducho rozbaliť a vložiť do mikrovlnky. Pozor! Rozbaľujeme iba vrchný mikroténový obal, nie celý sáčok. Poskladaný uzatvorený papierový sáčok s pukancovou kukuricou vložíme do mikrovlnky na 3-5 minút. Radšej však kratšie ako dlhšie, keď nechcete vetrať celý byt ako ja pred dvoma týždňami. Po tejto dobe vyberiete z mikrovlnky plný sáčok čerstvých, voňavých, horúcich pukancov. Dobré, čo?

Akurát som ešte nikde nevidel sladké pukance, ale verím že existujú. Môžete si však vybrať čisto solené alebo maslové (tieto vrelo odporúčam), videl som aj so syrovou príchuťou, ale tieto pre zmenu nemám odskúšané...

Toto skvelé, ale hlavne rýchle jedlo je ideálne večer k filmu alebo keď príde nečakaná návšteva. :D

Tvarohová nátierka

0 komentárov
Robili ste rezance s tvarohom a zvýšil vám tvaroh? Nezúfajte... Nie ste ani prvý, ani posledný, komu sa to stalo. Ak máte zlý pocit, keď musíte nejakú tu potravinu vyhodiť, nesiahajte hneď po Lexaurine, ale dajte na moje dobré rady. Ak vám zvýšil tvaroh a zistíte to ráno, neostáva vám asi nič iné, ako na obed uvariť opäť tvarohové rezance. Ale ak na túto skutočnosť prídete až na obed, odporúčam urobiť trochu redšiu pomazánku a upiecť zemiaky v rúre podľa návodu na nepravé tzatziki, ktorý som publikoval na tomto blogu už pred niekoľkými dňami. Ak prídete na to, že vám ostal tvaroh až večer, odporúčam spraviť trochu tuhšiu tvarohovú nátierku na raňajky k čerstvému pečivu. Akiste vás napadne, že čo pod tým čarovným slovom "tvarohová nátierka" vlastne myslím? Tak sa pohodlne usaďte, hneď to vysvetlím. Pod už spomenutým pojmom rozumiem nátierku podobnú syrovej (rodinnej) nátierke, hoci nie až tak chutnej, ale o to zdravšej. Na prípravu potrebujeme:

1 x tvaroh
1 x pochúťková smotana (kyslá smotana)
1 x cibuľa (respektíve pór alebo pažítka)
1 x vegeta

Postup je podobný ako pri výrobe syrovej (rodinnej) nátierky. Do misky vykydneme smotanu, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu alebo ešte lepšie pór, či pažítku. Pridáme rozdrvený tvaroh a dochutíme vegetou. Nátierka je hotová a ako som už spomenul, je vhodná ako na raňajky k čerstvému pečivu, tak na večeru k pečeným zemiakom.

Ako vidíte, stavy úzkosti sa dajú liečiť nielen tabletkami, ale aj kreatívnou činnosťou. Ako hovorí jeden známy psychológ: "Každý človek má najlepšieho psychiatra sám v sebe, záleží iba na tom, či si s ním rozumie alebo nie" :D Aspoň vidíte, ako tvarohová nátierka dokáže ochrániť pred neurózou... A keď som vám hovoril, že tvarohová nátierka je zdravá nátierka, tak ste mi neverili...

streda 28. apríla 2010

Syrová (rodinná) nátierka

0 komentárov
Máte chuť na niečo lepšie ako obložený chlebík so syrom? Tak ste tu správne. Prezradím vám recept na nátierku, ktorú predávajú v Bille (aspoň v tej našej) pod názvom rodinná nátierka. Čo potrebujeme? Potrebujeme:

1 x pochúťková smotana (označovaná aj ako kyslá)
1 x syr (najlepšie tvrdý, budeme strúhať)
1 x cesnak
1 x vegeta

Postup je následovný. Vezmeme misku a vykydneme do nej celú smotanu. Vezmeme strúčik cesnaku, pretlačíme ho cez špeciálny prístroj slúžiaci na pretlačánie cesnaku (má tvar podobný ako kliešte). Pretlačený cesnak pridáme do misky so smotanou. Najkrajšia časť celej prípravy je vyčistič cesnakový pretláčač. Vezmeme tvrdý syr a začneme ho najemno strúhať rovno do misky so smotanou a pretlačeným cesnakom. Najlepšie je postupovať tak, že nastrúhame trochu syra a vymiešame so smotanou a zase nastrúhame trochu syra a zase vymiešame so smotanou. Tento postup opakujeme dovtedy, pokým nám zo smotany nevznikne zahustená masa. Pozor, nie zas tak hustá, aby sa nedala natrieť na chlieb. V súvislosti s týmto ma napadá jeden vtip... Je to žlté a nedá sa to natrieť na chlieb, čo je to? No predsa bager! No, ale zas som odbočil. Nakoniec na dochutenie pridáme trochu vegety, ani nie tak kvôli chuti, ako kvôli farbe a nátierka je hotová. Najlepšie je umiestniť misku s pomazánkou na chvíľu do chladničky, ona ešte trochu stuhne. Nátierku odporúčam predovšetkým k hriankám. Prajem dobrú chuť. :D

Obložené chlebíčky a chuťovky

0 komentárov
Presne tak, ako sa spieva v jednej pesničke od skupiny Vypsaná fixa: "...konečně přišlo jaro, moje tělo to zaregistrovalo...", tak aj moje telo a myslím, že nebudem ďaleko od pravdy, keď poviem, že aj vaše telá zaregistrovali príchod jari. Nemyslím tým iba zvýšenú túžbu po telesnom kontakte s inou osobou (moment, trochu som odbočil, ako keby zo mňa hovoril kamarát Sigmund Freud), ale predovšetkým myslím na jarné prebudenie sa prírody po zime a všetky tie klíčiace veci v nej. Konečne po dlhej, krutej zime máme možnosť načerpať vitamíny nielen zo šumivých multivitamínov a iných tabletových foriem, ale aj z čerstvého ovocia a zeleniny, proste z vecí, ktoré sa začali objavovať na pultoch v obchodných domoch ako huby po daždi. Konečne sa po roku stretávame so zelenou cibuľkou, redkvičkou a inými plodmi jari. Neviem, kedy sa dostanem k téme, o ktorej chcem písať, pretože sa vo mne ozýva jarný duch a jeho hlas (ktorý si väčšinou uvedomujem iba v tomto období) mi našepkáva. Hmmmmmmmmmm. Super! Hlavne, že konečne je preč ten hnusný sneh... Takže. Raňajky bohaté na vitamíny:

1 x sendvič (najlepšie krájaný)
1 x maslo (alebo Perla, Flóra, respektíve Rama)
1 x zelenina (podľa vlastnej chuti)
1 x soľ

Sendvič namastíme maslom, narežeme redkvičku na plátky, obložíme ňou plátok sendviča a osolíme. Takýmto spôsobom pokračujeme a pripravujeme ďalšie a ďalšie chlebíčky.

Namiesto redkvičky môžeme nakrájať aj čerstvú cibuľku a pokračovať vo výrobe chlebíčkov hore načrtnutým spôsobom.

Cibuľku je možné nahradiť aj cesnakom, odporúčam predovšetkým lovcom upírov a exorcistom.

Obdobne je možné pokračovať s paprikou alebo uhorkou, respektíve s paradajkou (hoci tá patrí podľa najnovších zistení medzi ovocie).

Pre tých, ktorí nemajú radi vitamíny odporúčam kúpiť šunku, salámu alebo slaninu a obložiť si chlebík podľa vlastnej fantázie. Na takýto chlebík sa hodí aj vajce uvarené natvrdo, samozrejme narezané na plátky, nie v celku. Ak máte radi ťažké jedlá, odporúčam chlebík okrem masla natrieť aj horčicou, respektíve tatárskou omáčkou alebo kečupom. Ak sa vám zdá takáto kombinácia stále slabá, môžete navrch pridať plátok tvrdého syra, respektíve kúsok mäkkého syra (karička alebo favorit sú plné tuku, preto sa mi na tento účel zdajú byť ideálne). Na prizdobenie môžete použiť nejakú zaváraninu ako kyslá uhorka alebo kapia. Ak vám to nestačí a chýba vám tam ešte rybacina, tak odporúčam pridať nejaké to slané očko alebo kaviár. Slané očka a kaviár by som skôr odporúčal na čisto rybacie chuťovky, pretože chuť obloženého chlebíka môžu značne pokaziť. Ak chcete natrepať na kúsok sendviča čo najviac vecí, tak odporúčam kúpiť si rovno krájaný chlieb. Ešte by som rád vysvetlil, že chuťovky (alebo jednohubky) sú vlastne také minimalistické obložené chlebíčky. Ako základ neslúži sendvič alebo chlieb, ale na kolieska pokrájaný rožok. Ozdobená chuťovka sa zvykne prepichovať špáratkom alebo ihlicou určenou presne pre tento účel. Špáratko alebo ihlica slúžia na uchytenie jednohubky a jej následné vloženie do ústnej dutiny, pričom špáratko alebo ihlica ostáva v ruke. Nebudem ďalej pokračovať v načatej téme, pretože z obložených chlebíčkou sa stáva vysokokalorická záležitosť, ktorej sa nemienim venovať... Cholesterolovým bombám sa totiž vyhýbam.

Musím však povedať, že jediný druh obloženého chlebíka, ktorý mám rád, pretože je jednoduchý na prípravu a navyše je chutný, je chlebík s postrúhaným syrom. Hoci neobsahuje žiadnu čerstvú zeleninu, sem-tam si aj tak na ňom pochutnám. Hoci, keď tak rozmýšľam, je pravda, že už som tento druh chlebíčka dlho nejedol... Nevadí. Kúsok sendviča natrieme maslom a posypeme postrúhaným syrom (najlepšie ementál alebo eidam). Raňajky sú hotové. Odporúčam konzumovať s pohárom mlieka. :D

nedeľa 25. apríla 2010

Rezance s tvarohom

0 komentárov
Je naozaj ťažké vymýšľať nové jedlá za podmienky, že nesmú obsahovať lepok. Jedno naozaj naozaj jednoduché jedlo som sa naučil robiť ešte len nedávno. Po dlhotrvajúcich Zuzankiných chuťových neúspechov s rezancami sme objavili konečne jedny normálne vyzerajúce a navyše chutné. Majú názov Tagliatelle all´uovo a vyrába ich firma Schär. Nechcem robiť reklamu, ale táto firma si naozaj zaslúži jednu veľkú pochvalu za kvalitu produktov, ktoré predáva. Už spomínané rezance sú zabalené v krabici po "kĺbkach", takže ani s odhadovaním množstva nie je problém. Na jednu porciu rezancov pre Zuzku potrebujem 3-4 rezancové gundže. Ale odbočil som... Na prípravu potrebujeme:

1 x rezance
1 x maslo
1 x tvaroch
1 x soľ
1 x olej

Postup je jednoduchý. Do vriacej vody nalejeme trochu oleja a vodu osolíme. Vhodíme do nej rezance a varíme ich dovtedy, kým nie sú uvarené. Potom ich scedíme. Počas varenia rezancov dáme roztopiť maslo, ktorým uvarené a scedené rezance pomastíme. Najlepšie v nejakej väčšej miske. K rezancom pridáme tvaroh, ktorý pomrvíme na čo najmenšie kúsky. Mne osobne chutia viac rezance s rozdrveným tvarohom, ako s veľkými tvarohovými hrudami. Poriadne premiešame a podávame najlepšie s pohárom mlieka.

piatok 23. apríla 2010

Exotické rizoto

0 komentárov
Patríte medzi ľudí, ktorí sa klasického rizota už prejedli, ale bez rizota si svoj ďalší život nevedia alebo ani nechcú predstavovať? Ak áno, mám pre vás výborný recept. Jedná sa o exotickejšiu obdobu klasického rizota. Na prípravu potrebujeme:

1 x zmes morských plodov (respektíve krevety)
1 x krabie tyčinky (známe pod názvom Surima)
1 x ryža
1 x tvrdý syr

Postup je podobný ako pri príprave klasického rizota, s tým rozdielom, že zmes morských plodov, respektíve krevety spolu s nakrájanými krabími tyčinkami popražíme na masle. Takto upravené príšerky vymiešame s ryžou a posypeme syrom. Jedlo je hotové :D

Klasické rizoto

0 komentárov
Neviem, či ste niekedy v živote zažili situáciu, keď vám v hrnci s polievkou ostala zelenina a kúsok mäsa. Čo s tým? Práve na tento typ problému, ponúka riešenie náš blog. Ideme na to! Zeleninu vyberieme, ak je v celku, tak ju pokrájame. Vyberieme mäso, ak nie je vykostené, tak ho vykostíme (vykosťovanie - proces, pri ktorom oddeľujeme mäso od kosti). Mäso taktiež pokrájame na malé kúsky. Dáme uvariť ryžu, najlepšie vo varnom sáčku. Do vody, v ktorej varíme ryžu odporúčam pridať bujón podľa vlastného výberu, respektíve trochu vegety. Ryža bude po uvarení krásne žltá. Ryžu vymiešame spolu s mäsom a zeleninou. Zmes, ktorá nám vznikne sa nazýva klasické rizoto. Aby vás rizoto pri jedení nedusilo, počas miešania pridajte trochu masla. Keď je zmes ešte horúca môže to byť kúsok masla rovno z chladničky, ak pripravujete rizoto za studena, bolo by dobré maslo najprv rozpustiť.

Rada pre začiatočníkov: Ak patríte k vegetariánom, tak do rizota nepridávajte žiadne mäso. To by bola tvrdá rana proti vášmu vnútornému presvedčeniu. Takýto typ rizota budeme uvádzať pod názvom zeleninové rizoto.

Na povrch rizota môžeme najemno postrúhať trochu tvrdého syra. Ako príloha k jedlu sa hodí kyslá uhorka alebo cvikla pokrájaná na kocky. Dobrú chuť. :D

Kuracia alebo hovädzia ?

0 komentárov
Hneď na úvod upozorňujem, že tento príspevok naväzuje na predchádzajúci príspevok s názvom "Zeleninová alebo mliečna?". Bez prečítania predchádzajúceho článku bude pochopenie tohto príspevku veľmi obtiažné, keď nie priam nemožné.

Piekli ste niekedy kurča? Najradšej mám kurča (nazývam ho tiež Kinder-kurča), ktoré skrýva vo svojom vnútri prekvapenie v podobe vnútorných orgánov, k akým nepochybne patria srdce, pečeň a žalúdok, možno aj obličky, ale nimi si nie som celkom istý (v budúcnosti si táto skutočnosť zaslúži určite dôkladnejší prieskum). Tieto vnútornosti stále odložím do mikroténového sáčku, ktorého obsah obohatím aj o nejakú tu kožičku, krk či masnotku a hodím do mrazničky. Pred varením kuracej polievky sáčok vyberiem a pridám do polievky ako hlavnú ingredienciu. Ak sa takýto sáčoček vo vašej mrazničke nenachádza, tak je najlepšie hodiť do polievky nejakú starú kuru, samozrejme nie živú. Najlepšie nejaký kurací trupík, ktorý sa dá zakúpiť za lacný peniaz v špecializovaných predajniach na predaj kuracích trupíkov a iných častí kuracích tiel, respektíve kúskov tiel inej hydiny. Nebudem sa rozpisovať ohľadom prísad a prípravy kuracej polievky, pretože sa v podstate jedná o polievku zeleninovú. Rozdiel je iba v tom, že pri príprave nepoužijeme bujón zeleninový, ale kurací. Toť vsio.

Hovädzia polievka sa pripravuje taktiež na báze zeleninovej polievky, s tým rozdielom, že do polievky nepridávame zeleninový bujón, ale bujón hovädzí. Namiesto sáčku s kuracími drobkami do polievky vložíme kus hovädzieho mäsa, keďže hovädzina je dosť žuvačková, je potrebné ju dlho variť. Plameň (najlepšie ten, ktorý horí pod hrncom s polievkou) stíšime na minimum a necháme bublať aj dve hodiny. Polievka je hotová. Ešte jedna maličkosť, ktorá ma napadla v súvislosti s hovädzou polievkou je tá, že nemusíme hneď kupovať kus vykostenej hovädziny (napríklad plece), ale môžeme kúpiť kus nevykosteného chrbta, takzvané rebierko, s malou časťou rebier. To po uvarení z polievky vytiahneme a necháme stiecť. Po dôkladnom odtečení ho vložíme do rúry a necháme zapiecť. Po zapečení a miernom vychladení mäso oberieme a konzumujeme spolu s horčicou podobne, ako párky. Mňam, mňam. :D

Zeleninová alebo mliečna ?

0 komentárov
Polievka. Mňam, mňam. Hlavnou surovinou, ktorú budeme potrebovať je zelenina. Najlepšia je čerstvá. Obsahuje najviac vitamínov, i keď pri varení polievky nám to môže byť úplne jedno, keďže sa aj tak vyvaria a znehodnotia. V čase nedostatku čerstvej zeleniny používame zeleninu mrazenú. Tá sa dá ľahko zakúpiť vo väčšine špecializovaných obchodoch (pozor, z železiarstve, v obuve a podobných obchodoch ju nedostávajú). Najlepší spôsob prípravy mrazenej zeleniny je ísť v lete na záhradku, nakopať mrkvu a petrušku, uchmatnúť kareláb, zelér, karfiól, brokolicu, ružičkový kel, poprípade papriku a cibuľu. Zeleninu poriadne poumývať, očistiť a pokrájať na malé kúsky, premiešať a pobaliť do mikroténových sáčkov. Tie uložiť do mrazničky a nechať zmraziť. V prípade, že máme chuť na zeleninovú polievku, jeden zo sáčkov vyberieme a použijeme pri príprave. Takže, načrtneme príklad, že čisto hypoteticky máme chuť na zeleninovú polievku. Ako na to? Jednoducho. Najprv prísady:

1 x sáčok s mrazenou zeleninou (respektíve čerstvá zelenina)
1 x zeleninový bujón
1 x soľ
1 x čierne mleté korenie
1 x vegeta

Pokračujeme. Do hrnca vložíme obsah zmrazeného sáčku a zalejeme vodou. Pridáme bujón a dochutíme soľou, korením a vegetou. Následuje najdôležitejší krok, bez ktorého príprava nie je možná... Zapneme sporák. Polievku varíme dovtedy, dokedy zelenina nezmekne a neuvarí sa. To je všetko.

Podobne varíme aj mliečnu polievku, do ktorej by som však odporúčal dať iba koreňovú zeleninu. Pred jej dovarením vlejeme do hrnca mlieko. Necháme prevrieť a mliečna polievka je hotová. Navrch polievky, ktorá sa zatiaľ nachádza v hrnci, hodíme dva prúžky masla pre lepšiu chuť. Čože? Vravíte, že je to zložité? Ani náhodou... Skúste a posúďte sami. :D

štvrtok 22. apríla 2010

Pečené zemiaky a nepravé tzatziki

0 komentárov
Po recepte na výdatne raňajky zverejňujem recept na dobrú večeru. Ako už prezrádza názov, pôjde o pečené zemiaky s omáčkou tzatziki. Neviete čo slovo tzatziky znamená? Jedná sa o grécku chuťovku. Uvidíte sami. Na prípravu potrebujeme:

1 x pochúťková smotana
1 x čerstvá uhorka
1 x strúčik cesnaku
1 x čierne mleté korenie
1 x soľ
1 x vegeta (vyskytuje sa aj pod názvom Podravka)
5 x zemiak
1 x olej

Prvý krok je olúpanie uhorky. Olúpanú uhorku postrúhame na hrubo, na strúhadle a necháme stiecť alebo z nej vyžmýkame nadbytočnú vodu pomocou gázy. Odporúčam to prvé. Olúpaný cesnak postrúhame pre zmenu na jemno. Do misky vykydneme pochúťkovú smotanu, pridáme postrúhanú uhorku a cesnak, dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Máčanku k zemiakom máme hotovú. Vložíme ju do chladničky dovtedy, pokým neupečieme zemiaky.

Zemiaky poriadne umyjeme a rozkrojíme, najlepšie nožom, na dve rovnaké polovice. Do tanierika nasypeme vegetu. Čerstvo mokvajúcu časť každého zemiaku priložíme k tanieriku a poriadne ju povegetujeme. Na plech nalejeme trochu oleja a na poolejovanú plochu poukladáme zemiaky povegetovanou časťou hore. Pečieme približne 15-20 minúť.

Upečené zemiaky podávame pokiaľ sú ešte teplé spolu s dobre vychladenou omáčkou.

Upozorňujem, že originálne tzatziky sa pripravujú možno inak, ale aj tieto naše nepravé tzatziky stoja za ochutnanie... Dobrú chuť :D

Hemendex a iné vaječné špeciality

1 komentárov
Hemendex. Jedná sa o skvelé jedlo, keď sa ráno chcete poriadne najesť. Poslovenčený názov prezrádza hlavné ingrediencie. Na hemendex (Ham and eggs - Šunka a vajcia) potrebujeme:

1 x šunka (najlepšie bezlepková :D)
3 x vajce
1 x soľ
1 x olej

Takže, ideme na to. Na panvicu nalejeme trochu oleja a jej rovnú plochu obložíme šunkou. Do pohára rozbijeme vajcia a osolíme ich štipkou soli. Rozmiešame a vylejeme na mierne opraženú šunku. Po nejakej dobe by bolo dobré celú šunkovo-vajcovú masu otočiť. Šikovnejší môžu skúsiť prehodiť celú zmes podobne ako sa prehadzujú palacinky. Osobne som to skúsil a ďalším neodporúčam. Nebudem sa na túto tému bližšie rozpisovať... Hemendex môžeme posypať nadrobno nakrájanou pažítkou alebo najemno nastrúhaným syrom. Jednoduché, čo?

Rada pre začiatočníkov 1: Ak nemáte poruke šunku, nezúfajte. Na panvicu s olejom vylejte vajcia, ktoré si pripravte ako na hemendex. Miešajte ich kým nestuhnú. Pokrm, ktorý vám vznikne sa nazýva praženica alebo trhané vajcia.

Rada pre začiatočníkov 2: Ak máte šunku a bojíte sa prehadzovať hemendex zo strany na stranu, tak šunku pokrájajte a chvíľu popražte na oleji, ktorý sa nachádza na panvici. Pridajte vajcia, ktoré ste si pripravili ako na hemendex a postupujte ako pri praženici. Pokrm, ktorý ste získali sa nazýva praženica so šunkou. V prípade, že nemáte poruke šunku, kľudne môžete použiť šunkovú alebo obyčajnú salámu, slaninu alebo inú údeninu.

V súvislosti s hemendexom a praženicou ma napáda ešte jeden recept. Volá sa to, že volské oko. Je to jednoduché. Na panvicu s olejom rozbijeme vajcia, ktoré nemiešame. Necháme ich chvíľu smažiť a dochutíme štipkou soli. A je to! Volské oko je hotové.

Rada pre začiatočníkov: Ak nemáte radi slizovitý hnus, ktorý vznikne nedostatočnou tepelnou úpravou bielka pri príprave volského oka na jeho povrchu, stačí počas prípravy panvicu prikryť pokrievkou. Najlepšie rovnako veľkou ako je panvica. Pri skladaní pokrievky použijeme rukavicu alebo utierku. Milovníci napätia môžu kľudne holou rukou.

Dúfam, že môj ďalší príspevok obohatil vaše intelektuálne sféry a opäť ste sa niečo nové dozvedeli. Inak, aj osobnostný rozvoj a rast pre ľudí menejvzdelaných až slabomyseľných je poslaním a podstatným cieľom tohto blogu. Ďakujem za pozornosť.

Sardinková pomazánka

0 komentárov
Počujem tu slovo raňajky? Zdravé raňajky? Tak dobre, poďme na to. Na prípravu potrebujeme:

1 x sardinky
1 x Veto alebo Perla
1 x horčica
1 x soľ
1 x čierne mleté korenie

Obsah krabičky s nápisom Veto alebo Perla vložíme do väčšej misky, pridáme sardinky (pred použitím odporúčam otvoriť otvarákom a prázdny kovový obal vyhodiť), 2-3 kávové lyžičky horčice, štipku soli a štipku korenia. Všetko to poriadne premixujeme. Nátierka je hotová.

Ostáva už iba natrieť na chlieb, bagetu alebo iné pečivo. Zuzka pri tejto príležitosti používa ryžové alebo ryžovo-sójové pukancové chlebíčky. Ak máte po ruke redkvičku, môžete ju použiť ako prílohu. Zdravé raňajky máte pred sebou, dobrú chuť.

Rada na vylepšenie: Ak chcete, aby nátierka bola maslovejšia, tak namiesto celej krabičky už spomenutého Veta alebo Perly, použite iba polovicu a druhú polovicu nahraďte klasickým maslom. Do nátierky môžete pridať aj nadrobno pokrájané, natvrdo uvarené vajce (samozrejme olúpané). Upozorňujem, že ak pri príprave použijeme vajce, tak doba spotreby pomazánky sa skráti. Taktiež do pomazánky môžeme pridať buď najemno pokrájanú cibuľu, ktorú vložíme so misky pred mixovaním, alebo na dochutenie najemno pokrájané "pierka" cibule alebo pažítky, respektíve žeruchy.

streda 21. apríla 2010

Cukor, med, sirup

0 komentárov
Cukor... Prednedávnom som niekde zahliadol titulok s názvom CUKOR - SLADKÝ JED. O čo ide? Veď cukor je pre fungovanie organizmu jedna z najdôležitejších látok. Aspoň takto to mám naučené. Bielkoviny (proteíny), cukry (sacharidy) a tuky (lipidy) sú pre ľudské telo najdôležitejšie látky. V tom článku išlo o to, že nadmerná konzumácia rafinovaného cukru spôsobuje široké spektrum ťažkostí, s ktorými sa musí náš organizmus vyrovnávať. Aha! Ide o slovné spojenie rafinovaný cukor. Rafináciou by sa dal nazvať spôsob prípravy kryštálového cukru. Nedá mi, aby som nespomenul, že okrem kryštálového cukru existuje aj cukor práškový, ktorý sa používa na pečenie, pretože je tak jemný... Odbočil som trochu, no čo? Pre človeka najrozumnejšie by bolo prijímať jednoduché cukry obsiahnuté v ovocí, inými slovami fruktózu. Fruktóza predstavuje pre organizmus rýchly prísun energie. To je všetko pekné, ale ako si mám osladiť kávu alebo čaj? Fruktózou? Jablko, hruška a tak podobne? Tak. A dostávame sa k jadru veci. Pre tento prípad nám kamarátky včielky vyrábajú med. Med je lepkavá kvapalina, ktorú vyrábajú včely z nektáru kvetov. Med sa nekazí. Obsahuje 14 - 18 % vody, čo je trochu málo, aby sa doň niečo usadilo, napríklad nejaká tá kvasinka alebo baktéria. Navyše, med sa nemusí používať iba ako sladidlo do kávy alebo čaju, ale je ho možné natrieť aj na nejaké to pečivo, čím sa rozširuje jeho pole pôsobenia v kuchyni. A už nehovorím o mlieku s medom... Mňam. Med má aj jednu nevýhodu. Je stááášne lepkavý. Keď sa dostane na ruky... Ach. A o tom, že by ste ho rozliali po stole alebo po koberci ani nehovorím a ďalej si ani nepredstavujem. Bodka. Ukončím to tak, že v našej domácnosti med nesmie nikdy chýbať. Ešte ma napadla jedna vec a tou je cukornatenie. Predstavme si spolu situáciu, že si domov prinesieme pol litra medu, ktorý sa rozlieva jedna báseň... No, čím dlhšie ho máme doma, začína krištalizovať - cukornatieť. Nie je to nič neobyčajné, i keď mňa to veľmi neteší... Keď si chcem nabrať lyžičku medu, tak si niekedy idem vykĺbiť ruku, ale ako hovorím, o nič strašné nejde. O mede by sa dalo písať veľa, ale nemienim sa rozpisovať do detailov. Snáď je potrebné spomenúť už len jednu kuriozitu. Tou je fakt, že keď včely zbierajú sladký nektár, tak sa každého kvietka nepýtajú, či nie je zamorený nejakou tou chemikáliou. Neviem, kde presne sa stal prípad, že medík zozbieraný na takejto lúke bol tak trochu toxický. Ale inak pohoda. Dúfam, že som nikoho nevyplašil natoľko, že by chcel domácu zásobu medu kvôli môjmu postrehu vyhodiť. Ale ak by nastal takýto prípad, tak nám váš med kľudne prineste. Nepohneváme sa. Nakoniec ma napadol ešte jeden spôsob sladenia. Tým spôsobom je sladenie sirupom. Väčšinou sa sirupom sladí iba voda, i keď sirup sa dá použiť aj iným spôsobom. Napríklad, sirupom je možné poliať puding alebo ryžový nákyp. I keď ani ja, ani Zuzka k veľkým fanúšikom sirupu nepatríme, jednu fľašu máme doma stále k dispozícii. Super sirup, ktorý sme mali doma, bol javorový sirup, ktorým by som vodu sladiť veľmi neodporúčal, ale na sladenie kávy bol skvelý. Tešil som sa na palacinky s javorovým sirupom, ktoré mi pár ľudí ospevovalo s ktoré som aj sám ochutnal, lenže kým sme so Zuzkou stihli palacinky pripraviť (doba prípravy 3-6 mesiacov), sa nám náš javorový sirup stihol pokaziť. Škoda. Možno sa k téme sirup ešte niekedy v budúcnosti vrátim, pretože sirup je možné kúpiť v obchode (to je ten jednoduchší spôsob), ale je možné ho aj vyrobiť (to je už ten podstatne zložitejší spôsob). Máte pravdu! Sladiť je možné aj umelými sladidlami. Napríklad sacharinom, ktorý je síce oveľa sladší ako vyššie spomínané sladidlá, ale má nepríjemne horký chuťový dojazd. Fúúúj! Nebudem tu spomínať osobné skúsenosti, pretože mi stačí, aby som si sacharin iba predstavil a je mi sladko až za ušami. Je vhodným sladidlom pre cukrovkárov. Keďže som si všimol, že tento príspevok je už trošičku pridlhý a musím ho ešte raz prečítať kvôli možným chybám, týmto by som tému sladidlá uzavrel. Ako hovorí filozof: "Uzavrieme to tak, že to necháme otvorené..." :D

Banánové mlieko

1 komentárov
A konečne je tu prvý recept. Tento pokrm je vhodný ako neskorá večera alebo skoré raňajky. K príprave potrebujeme:

2 x banán
1 x mlieko
1 x škoricový cukor

Vezmeme väčšiu nádobu, vlejeme do nej mlieko, vysypeme cukor a zapneme ponorný mixér. Banány po kúskoch vhadzujeme pod rotujúcu vrtuľku mixéra a mixujeme dovtedy, pokým nie sú "na blato". Potom mixér vypneme, opláchneme a odložíme (je to najdôležitejší krok). Banánové mlieko, ktoré nám vzniklo nalejeme do čím väčších pohárov a podávame. Dobré čo? :D

Existuje ešte jeden podobný typ mlieka ako mlieko banánové - mlieko jahodové. Príprava je rovnaká, ale namiesto kúskov banána mixujeme jahody (samozrejme odstopkované, ale nemusí to byť pravidlo). K jahodám sa lepšie hodí namiesto škoricového cukru použiť cukor vanilkový. Počul som aj o melónovom mlieku, ale to som neskúšal... Podľa mňa to už musí byť trochu divé. Ak máte radi takéto divoké chute, tak do banánového, respektíve jahodového mlieka odporúčam ešte počas mixovania pridať polievkovú lyžicu horčice (najlepšie kremžskej), čajovú lyžičku ľubovoľného korenia. Najlepšie je zmes na ryby alebo celé čierne korenie. Pre milovníkov pikantných nápojov odporúčam pridať čili papričku, či už sušenú-drvenú alebo zaváranú, najlepšie však čerstvú. Fanúšikovia Jimmiho Hendrixa môžu pridať aj zo dva, tri muškátové orechy. Nesmieme zabudnúť pridať šampiňóny a trochu brokolice. Nakoniec pridáme tri polievkové lyžice olivového oleja a tri až päť kvapiek polievkového korenia (staršie generácie poznajú pod názvom Magi). Lahodný nápoj (staršia literatúra označuje aj ako MEGA-HU) je hotový. Je to bomba!!! Na jej aktiváciu je však potrebné urobiť 5-10 drepov. Ostáva mi len popriať dobrú chuť. :D

Rada pre začiatočníkov: Jahody pred mixovaním umyjeme, banány olúpeme.

Tekutina zvaná mlieko

0 komentárov
Ktorá potravina v sebe ukrýva LIEK? Je to jednoduché... Predsa M-LIEK-O. Ja osobne pijem mlieko veľmi rád. V našej domácnosti nesmie nikdy chýbať. Väčšinou kupujeme mlieko zabalené v tetra-pakovej krabičke, ale nepohrdnem ani mliekom vo fľaši, či v sáčku. V podstate je úplne jedno ako zabalené mlieko sa dostane na náš stôl. Mlieko v tetra-paku sa nám najlepšie uskladňuje. Nakupujeme mlieko trvanlivé, vydrží 3-5 mesiacov. Okrem toho je možné kúpiť aj mlieko čerstvé (to je vhodné na okamžitú konzumáciu, vydrží 3-5 dní) a mlieko s predĺženou trvanlivosťou (vydrží čerstvé až 10 dní). Cena mlieka väčšinou závisí už od vyššie spomínaného typu, ale aj od množstva tuku, ktoré mlieko obsahuje. U nás sa z pohľadu tučnosti vyskytujú štyri typy mlieka. Mlieko plnotučné (obsahuje minimálne 3,5 % tuku), mlieko polotučné, niekedy býva označené ako čiastočne odtučnené (obsahuje 1 - 3,5 % tuku), potom nasleduje mlieko nízkotučné (obsahuje 0,5 - 1 % tuku) a nakoniec mlieko odtučnené (obsahuje maximálne 0,5 % tuku). Mlieko obsahuje mnoho vitamínov (A, B, D, K) a minerálov (jód, draslík, horčík, selén, vápnik). Obsahuje taktiež laktózu, čo je inými slovami mliečny cukor. U niektorých ľudí (závisí to od etnického pôvodu, najmä u aziatov) sa v dospelosti stratí schopnosť stráviť tento cukor (laktózová intolerancia). Týchto ľudí tak trochu ľutujem... Odporúčaná denná dávka mlieka je 250 ml, čo je stredne veľká šálka. Ešte som zabudol spomenúť, že najčastejšie predávané mlieko je mlieko kravské, ale môže sa kľudne stať, že sa niekedy stretnete aj s mliekom ovčím alebo kozím. Tie ďalšie spomenuté sú oveľa výživnejšie, potláčajú rôzne alergie a ekzémy. Sú však omnoho drahšie a je ťažšie sa k nim dostať... Ovčie mlieko som nemal možnosť posúdiť, ale kozie som pil. Je trošičku chuťovo iné ako kravské, ale dá sa naň veľmi ľahko privyknúť. Dávam si záväzok, musím zohnať ovčie mlieko, som fakt zvedavý, čo to bude zač... :D

Šťastie v nešťastí...

0 komentárov
Hovorí vám niečo slovo lepok alebo glutén? Nie? Tak následuje poučka: "Ide o zmes proteínov gliadínu a glutenínu. Spolu so škrobom sa nachádzajú v endosperme semien niektorých obilnín ako sú pšenica, raž, jačmeň a ovos." Nejaké malé percento (neviem vam povedať presné číslo) vykazuje na lepok intoleranciu. Inými slovami, ich organizmus lepok neznáša. Žiaľ, medzi týmito pár percentami ľudí sa ocitla aj Zuzka, pri ktorej musím nielen rozmýšľať nad tým, čo položím na stôl, ale i nad tým, či je ten či onen pokrm pre jej jazýček vhodný. Takže naše nešťastie spočíva v tom, že nad Zuzkou rozprestrela svoje perute zákerná a zlá celiakia, ale na druhej strane, naše šťastie spočíva v spôsobe, akým sa vieme s touto smutnou skutočnosťou vyrovnať. Takže... Ak má niekto záujem vyhľadať všetky príspevky týkajúce sa tejto nechcenej záležitosti, môže ich vyhľadať podľa nálepky "Gluten-free". :D

pondelok 19. apríla 2010

Vitajte !!!

0 komentárov

Blog... Aké čudné slovo. O čo vlastne ide? Aha, už som to vygooglil. Blog - skratka od slova web a log. Nebudem to prekladať, veď je to hneď jasné. Nejasná ostáva skutočnosť, kvôli čomu vlastne blogy existujú... Sú tu pre ľudí, ktorí sa nemajú s kým normálne porozprávať? Pre online maniakov? Kde koho? Neviem... Viem však s určitou presnosťou povedať, prečo práve ja som vytvoril blog, ktorého riadky práve čítate (aspoň dúfam). V čase písania týchto úvodných riadkov ešte s presnosťou neviem určiť, čo bude hlavným zameraním tohto blogu. Mám nejakú neistú predstavu, ako by mal tento blog vyzerať v budúcnosti, ale momentálne si nie som istý ani správnosťou formulácie tejto vety... Malý moment, rozmýšľam... Už to mám. Budem tu hádzať všetko, čo sa týka stravovania. Od zaobstarávania potravy, cez jej prípravu, až po konzumáciu. Bude to vôbec originálne? To posúdiť v tomto momente žiaľ nedokážem... Ostáva iba dúfať, že pozitívny výsledok tohto "experimentu" ukáže budúcnosť. :D

...asi by bolo dobré objasniť, prečo som sa vôbec rozhodol založiť tento blog. Vec je takáto. Pred nejakým časom sme spolu sa s priateľkou nasťahovali do spoločného bytu. Všetko by bolo krááásne, až na to, že nikto z nás nevie variť...

A sme doma. :D Niečo sme sa už však naučili... O naše skúsenosti a recepty sa radi podelíme. A keby náhodou tento blog nikto neobjavil, tak jeho obsah ostane iba pre nás a bude o nás. Bude to niečo ako úplne nový, prevratný typ kuchárskej knihy, ktorú po určitom čase vydáme určite ak knižne. :D Asi som to trochu prehnal... Každopádne, vitajte u nás !!!