sobota 31. júla 2010

Palacinky naslano

0 komentárov
Ešte lepšie palacinky ako nasladko sú palacinky naslano. Potrebujeme:

1 x mlieko
1 x múka (najlepšie bezlepková)
1 x vajce
1 x šunka
1 x kečup
1 x šampiňóny
1 x cibuľa
1 x vajce
1 x olej
1 x soľ

Palacinky pripravujeme tak, že na panvicu nakvapkáme pár kvapiek oleja. Na panvicu nalievame polievkovou naberačkou palacinkovú hmotu vytvorenú z mlieka, múky, vajca a štipky soli. Postupujeme ako pri príprave klasických palaciniek. Keď máme palacinky hotové, tak ich natrieme kečupom (stačí iba jedna strana) a na kečup naukladáme plátky šunky. Potom na oleji popražíme cibuľu a šampiňóny, do ktorých pridáme vajce. Touto zmesou pokryjeme šunku a palacinku zrolujeme. Jedlo je hotové, môžeme servírovať. :D

Rada pre začiatočníkov: Ako plnku do palaciniek môžeme použiť hocičo na čo máme chuť, podmienkou je, že sa to musí dať zrolovať. Palacinku môžeme natrieť tatárskou omáčkou - to akože namiesto kečupu a namiesto hríbovej praženice šunku pokryť vrstvou roztierateľného syra. Alebo namiesto tatárskej omáčky použiť nejakú chutnú pastu na dochucovanie, ktorú je možné zakúpiť napríklad v Tescu. Ako hovorím, možností je mnoho, je to iba na vás... :D

piatok 30. júla 2010

Kukuričné lupienky s jogurtom

0 komentárov
Predchádzajúci recept bol celkom jednoduchý. Ale čo ak doma nemáme bezlepkové pečivo? Ako urobiť podobné jedlo pre celiatikov? Kúpime kukuričné lupienky, tie lepok neobsahujú. Existujú aj dochutené, napríklad škoricovým cukrom. Tie nasypeme do prevareného, medom dochuteného mlieka. Ak nemáme mlieko? Ak nemáme mlieko, spolu s kukuričnými lupienkami kúpime jogurt a kukuričné lupienky ním prelejeme. Ak máme doma nejaké sušené ovocie, napríklad jablká alebo hrušky, tak ich nadrobno nakrájame a pridáme do jogurtu. Jedná sa o naozaj zdravé raňajky. :D

Mliečná máčanka s medom

0 komentárov
Rýchle raňajky? Tak poďme nato. Prevaríme mlieko, ochutíme ho medom (keď nemáme med, tak cukrom) a natrháme do neho kúsky pečiva (alebo jednoducho nasypeme müsli). Najlepšie už trochu stvrdnutého sendviča alebo rožka, respektíve pletenky. Niekomu to možno nebude chutiť, ale mne to raz za čas celkom chutí... :D

Citronáda

0 komentárov
Ak vám je horúco a chcete sa v letných mesiacoch príjemne osviežiť, urobte si citronádu. Je to chutný osviežujúci nápoj, ktorý je navyše i zdravý. Čo potrebujeme?

2 x citrón
1 x práškový cukor
1 x minerálna voda
1 x ľad

Citróny vytlačíme, do citrónovej šťavy pridáme polievkovú lyžicu práškového cukru, dolejeme minerálnou vodou a pridáme ľad. Citronáda je hotová. Podobný nápoj by bolo možné vytvoriť aj z pomaranča alebo grepu, ale iné ovocie ako citrón som neskúšal. Možno časom... :D

piatok 23. júla 2010

Fazuľkový prívarok

0 komentárov
Prívarok zo strúčikov čerstvej fazuľky je výborná vec. Na prípravu potrebujeme:

30 x strúčik zelenej fazuľky
1 x soľ
1 x smotana na varenie
1 x múka (v našom prípade bezlepková)
1 x čierne mleté korenie

Strúčiky fazuľky najprv očistíme a prepláchneme pod tečúcou vodou. Nakrájame ich na približne dvojcentimetrové kúsky. Vhodíme ich do slanej vody a povaríme asi 5-10 minút domäkka. Zo smotany a múky si pripravíme zátrepku a vlejeme ju k uvareným, scedeným strúčikom. Celé to dochutíme čiernym mletým korením. Asi minútku-dve to celé povaríme a vznikne nám z toho výborný fazuľkový prívarok. Prívarok podávame s volským okom, opraženou salámou, s chlebom alebo iným pečivom s maslom, respektíve s čerstvými zemiakmi. Dobrú chuť.

Rada pre začiatočníkov: Odvarené fazuľové strúčiky stále sceďte a slanú vodu v ktorej ste ich odvarili radšej vylejte. Raz, keď som bol ešte aj ja začiatočník, tak sa mi stala s fazuľkou nepríjemná záležitosť. Fazuľku som nescedil, pretože vody pri nej ostalo minimum, skoro všetka voda sa pri varení strúčikov odparila. K vo vode plávajúcej fazuľke som pridal zátrepku, ktorú som samozrejme ochutil všetkým možným, hlavne soľou. Vyšiel mi z toho všetkého nejedlý prívarok, ktorý obsahoval určite viac soli ako je ročná dávka. Ako mi chutil? No comment... :D

Mrazená a sterilizovaná zelená fazuľka

1 komentárov
Od už na tomto blogu spomínaného kamaráta Thomasa Kai sme dostali asi tretinu igelitovej tašky strúčikov zelenej fazuľky. Čo s ňou? Tak. Väčšinu strúčikov som sa rozhodol zamraziť. Urobil som to tak, že každému jednému strúčiku fazuľky som odrezal nepekné konce a každý jeden strúčik som porezal na približne dvojcentimetrové kúsky. Bol to nekonečný príbeh... Samozrejme som všetky strúčiky pred úpravou opláchol v umývadle. Potom som vzal najväčší hrniec a strúčiky do neho nahádzal a zalial vodou. Vodu som posolil a strúčiky obvaril. Obváral som ich približne dve minúty. Potom som ich scedil a nechal vychladiť. Rozdelil som ich do mikrotenových sáčkov a uložil do mrazničky. Strúčiky, ktoré mi ostali (boli to tie najkrajšie) som sa rozhodol zavariť. Pripravil som si slaný roztok a to tak, že som do litra vody primiešal asi tri kávové lyžičky soli a nálev som prevaril. Strúčiky zelenej fazuľky som naukladal do fľaštičiek a zalial roztokom. Víčka som poriadne pritiahol a fľaštičky som ponoril do hrnca s vriacou vodou a povaril som ich približne desať minút. Po tejto dobe som fľaštičky vybral z vody, víčka som dotiahol a fľaštičky som poukladal na pripravenú utierku víčkom smerom dole. Nechal som ich vychladiť a v čase písania tohto článku fľaštičky čakajú už iba na nálepku, ktorú im zajtra pridelí Zuzka. Zo strúčikov zelenej fazuľky je možné pripraviť fazuľkový prívarok, ale receptu na jeho prípravu sa budem venovať neskôr. S mrazenou zeleninou mám už aké-také skúsenosti, ale so zaváranou zeleninou skúsenosti žiaľ nemám. Niekedy v zime, keď budem variť fazuľkový prívarok zo zaváranej fľaštičky sa ozvem. Dúfam, že dovtedy ostanete tomuto blogu naozaj verní. :D

Rada pre začiatočníkov: Ak sa rozhodnete nakladať strúčiky zelenej fazuľky, tak nestačí dlhé strúčiky iba skrátiť na takú veľkosť, aby sa vmestili do pripravenej fľaštičky, ale skontrolujte, či náhodou fľaštička nie je vyššia ako hrniec, ktorý máte v pláne použiť. Mne sa totiž takáto finta podarila a potom som musel strúčiky fazuľky opäť skracovať a prekladať do inej fľaštičky. Takýmto chybám radšej predchádzajte. :D

Polotovarová pizza

0 komentárov
Asi som už raz spomínal poľskú firmu s názvom Bezgluten. Táto firma ponúka aj bezlepkové platy na pizzu. Keďže táto firma si zaobstarala aj webovú stránku (skôr e-shop) v slovenskom jazyku, uvádzam na ňu aj presmerovanie. Ide o tri predpečené platy cesta hrubé asi centimeter. Cesto je ochutené bazalkovým korením, takže po upečení je celkom chutné. Dnes sme sa so Zuzkou rozhodli takúto pizzu upiecť. Potrebujeme:

3 x predpečený polotovar na výrobu pizze
1 x kečup
1 x pizza korenie
6 x plátok šunky
6 x plátok syra na toasty
6 x šampiňón
1 x paradajka
1 x tvrdý syr na strúhanie
1 x olej

Najprv som poolejoval plech, na ktorý som k sebe uložil všetky tri platy predpečeného cesta. Jeden plat cesta je približne 10 x 10 centimetrov veľký. Platy som natrel kečupom a ten som prikryl šunkou a tú šampiňónmi. Na šampiňóny som položil toastový syr a ten som prikryl kolieskami paradajky. Takto pripravenú pizzu som vložil do rúry predhriatej na 200 stupňov. Po desiatich minútach som si spomenul, že som zabudol na pizza korenie a tak som rúru otvoril a pizzu korením posypal.Okrem korenia som na pizzu naniesol aj postrúhaný syr a pizzu som dal do rúry na ďalších 10 minút. Polotovarová pizza je výborná, hlavne keď ju zapíjate červeným vínom, ako my. :D

štvrtok 22. júla 2010

Živánska pochúťka s čerstvými hubami

0 komentárov
Dnes som bol opäť na hríby. Priniesol som domov iba päť kúskov, z toho boli dve tretiny chrobačné. Hríby som obvaril v slanej vode a nevedel som, čo s nimi. Popražil som ich na čerstvej cibuľke a dochutil soľou a čiernym korením. Volám s matkou. Dostal som skvelý tip na jednoduchú večeru. Volá sa to, že živánska pochúťka s hubami. Čo potrebujeme? Potrebujeme:

1 x väčšia cibuľa
5 x jedlé hríby
1 x olej
1 x soľ
1 x čierne mleté korenie
1 x mletá červená paprika sladká
1 x kúsok kuracieho mäsa
2 x stredneveľký zemiak

Do nádoby v ktorej som popražil hríby som vhodil na kúsky pokrájané kuracie mäso (ktoré som tesne predtým rozmrazoval v mikrovlnke presne desať minút) s na kocky pokrájanými zemiakmi. Celé som to popaprikoval a premiešal. Podlial som to asi dvoma decilitrami vody a nechal dusiť približne 15 minút. Počas tejto doby nám celý byt prevoňal bríbami a na mňa čakala chutná večera. Mňam. :D

pondelok 12. júla 2010

Zemiakový knedlík

0 komentárov
Ešte ste o takom knedlíku nepočuli? Tak dobre počúvajte. Potrebujeme:

3 x stredne veľký zemiak
1 x vajce
1 x múka
1 x strúhanka
1 x soľ alebo vegeta

Zemiaky uvaríme v šupke. Po uvarení ich olúpeme a pretlačíme cez zemiakový pretláčač. Najlepšie dvakrát. Zemiakovú zmes posolíme alebo rovno povegetujeme a miesime spolu s múkou a strúhankou. Pomer strúhanky k múke je jedna k jednej. Ak máme vymiesené cesto, ktoré sa nelepí, tak z neho vytvarujeme bochník asi štyri centimetre široký a pokrájame ho na približne polcentimetrové plátky. Tie hodíme do vriacej vody na približne päť minút. Po tejto dobe je knedlík hotový. Najlepší je k hustej hríbovej omáčke. Ja som takýto knedlík pripravil k veselej hríbovej omáčke. Veselej preto, lebo som hríby popražil na zelenej cibuľke a celá omáčka pôsobila veselým farebným dojmom. Čo k takémuto knedlíku pripraviť, samozrejme nechám na vás. :D

Rada pre začiatočníkov: Zemiakového knedlíka nerobte naraz príliš veľa, pretože stačí pár hodín a knedlík dosť stvrdne. Takže ak nechcete s takýmto knedlíkom na druhý deň rozbíjať hlavy nepriateľom, počúvnite moju radu. :D

Cestovinový šalát

0 komentárov
Určite poznáte letný zeleninový šalát. Nakrájaná paradajka, paprika, uhorka, prípadne šampiňóny a syr. Takýto šalát sa dá obohatiť o cestovinu (v našom prípade bezlepkovú) a vznikne chutná večera. Ak máte poruke kúsok vareného kuracieho mäsa, tak ho kľudne môžete opražiť na oleji a pridať do šalátu. Nakoniec do šalátu pridajte kyslú pochúťkovú smotanu a polievkovú lyžicu tatárskej omáčky a chutný výsledok vám garantujem. Šalát je dobré pred konzumáciou hodiť na pár hodín do chladničky, respektíve takýto šalát pripraviť večer - na raňajky. :D

Kuriatková polievka

0 komentárov
Áno, čítate správne. Nie kuracia, ale kuriatková. Ide o prísadu, ktorá sa nazýva kuriatko jedlé a je to výborná huba. Opäť raz musím povedať, že naše lesy sú v tejto dobe kuriatok plné, škoda len, že väčšina nazbieraných húb je červavá. Ale aj napriek tomu sa mi podarilo nazbierať dostatočný počet kuriatok na to, aby som dokázal pripraviť polievku. Čo potrebujeme?

15 x kuriatko jedlé
1 x kareláb menších rozmerov
2 x čerstvú mrkvu taktiež menších rozmerov
1 x čerstvú cibuľku (čerstvá veľké rozmery mať nebude)
1 x zeleninový bujón
1 x čierne mleté korenie
1 x vegeta
1 x soľ

Kuriatka najprv obvaríme v slanej vode. Proces obvárania trvá približne minútu. Potom na oleji popražíme cibuľku, kuriatka, kareláb a mrkvu. Podlejeme vodou, do ktorej pridáme soľ, korenie a bujón. Chvíľu povaríme a výbornú polievočku z čerstvých húb a zeleninky môžeme podávať. :D

Rada pre začiatočníkov: Keď nemáme k dispozícii kuriatka, môžeme použiť aj iné huby. Najlepšie jedlé. :D

Horkyňové chipsy

0 komentárov
Neviete čo je to horkyňa? Horkyňa je slangový výraz pre rýdzik korenistý, čo je inak jedlá a celkom chutná huba. Iný výraz pre túto hubu je aj mlieč, pretože po jej zrezaní z nej vyteká tekutina podobná mlieku. Chutnať ju prosím nechutnajte, stačí, že som to urobil ja. Už viem prečo sa tento typ rýdzika nazýva korenistý. Práve v tomto období je (aspoň u nás) horkýň plný les. Sú to biele huby, preto ich už z diaľky vidno. Sú určené k viac-menej okamžitej konzumácii, pretože po dlhšom uskladnení sú až príliš horké. Z toho asi aj slangový názov. Príprava horkýň je veľmi jednoduchá. Najprv hlávky očistíme od zeminy a listov (nôžky sa nezbierajú, aspoň ja ich nezbieram) a poukladáme ich na panvicu s rozohriatym olejom. Niekto ich opeká iba hlavou dolu, ale ja ich po nejakej dobe obraciam. Pražím ich asi 5 minút. Horkyne tvoria výborné predjedlo k čomukoľvek. Mňam. Horkyne vám vrelo odporúčam. :D

Mikrovlnkové zemiaky

0 komentárov
Predtým, ako som pripravil svoje prvé francúzske zemiaky, zvykol som pripravovať "nepravé" zemiaky v mikrovlnej rúre. Na ich prípravu potrebujeme:

2 x zemiak
1 x olej
1 x soľ
1 x vegeta
1 x šunka
1 x syr

Na tanier nanesieme trochu oleja. Zemiaky si nakrájame na zhruba polcentimetrové plátky a poukladáme ich na tanier. Posolíme a povegetujeme ich a preložíme šunkou. Naukladáme druhú vrstvu, ktorú prikryjeme plátkami syra. Tanier hodíme do mikrovlnky na približne 20 minút. Najlepšie by bolo, keby sme mali poruke plastový prikrývač a tanier ním prikryli. Jedná sa o rýchle a jednoduché jedlo, ktoré zvládne asi každý. :D

Rada pre začiatočníkov: Vrstiev zemiakov môže byť aj viac, ale doba prípravy sa každou vrstvou zemiakov o niečo predĺži. :D

nedeľa 11. júla 2010

Bielkoviny

0 komentárov
Bielkoviny (proteíny) sú vlastne zlúčeninami aminokyselín, ktoré majú v ľudskom organizme stavebnú, obrannú, energetickú, katalytickú a regulačnú funkciu. Bielkoviny prijímané stravou hodnotíme podľa toho, či obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Takéto bielkoviny nazývame plnohodnotné bielkoviny. Ich zdrojom sú predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu a vhodné voľné kombinácie rastlinnej potravy. Zdrojom bielkovín sú vajcia, mäso, mlieko, mliečne výrobky, ryby, sójové bôby, semená, obilniny, strukoviny, pšeničné klíčky. Niektoré potraviny rastlinného pôvodu neobsahujú plnohodnotné bielkoviny, čiže chýba im niektorá esenciálna aminokyselina, ale ich vhodnou kombináciou sa môže dopĺňať. Nedostatok bielkovín môže spôsobiť slabý rast a vývin buniek, chudokrvnosť, svalové napätie, náchylnosť k infekčným chorobám, nesprávnu funkciu žliaz a dlhé hojenie rán. Nadbytok bielkovín môže viesť k vzniku srdcových ochorení, rakoviny hrubého čreva a reumatizmu. Doporučená denná dávka je individuálna.

piatok 2. júla 2010

Cukry

0 komentárov
Cukry (sacharidy) sú najrýchlejším zdrojom energie pre organizmus. Rozdeľujú sa na monosacharidy, disacharidy a polysacharidy. Medzi monosacharidy patrí:
Glukóza (hroznový cukor) - má v tele osobitnú funkciu. Je jedinou formou, v ktorej prúdi cukor v krvi a v tejto forme sa dostáva do celého tela. Využíva sa ako stály pohotový zdroj energie alebo sa dodatočne ukladá vo forme glykogénu, čo je živočíšny škrob nevyhnutný pre činnosť svalov. Glukóza sa v potravinách vyskytuje najmä v sladkých ovocných plodoch a mede.
Fruktóza (ovocný cukor) - je sladšia ako glukóza, v tele sa rýchlo mení na neutrálne cukry. Dôležitý je jej polysacharid škrob inulín, ktorý sa nachádza v čakanke. Užívajú ho najmä diabetici ako náhradu škrobu.
Galaktóza (mliečny cukor) - je súčasťou mozgových lipoproteínov. Je zdrojom cukru najmä u detí.
Manóza (sladový cukor) - nachádza sa v kôre pomarančov. Spolu s galaktózou by nemala chýbať v detskej výžive.
Medzi disacharidy patrí:
Maltóza (sladový cukor) - vzniká hydrolýzou škrobu. Má veľký význam v pivovarníctve.
Laktóza (mliečny cukor) - pre kojencov je niekoľko mesiacov zdrojom sacharidov. Vyskytuje sa logicky v materskom mlieku.
Sacharóza (repný cukor) - je zložená z molekúl glukózy a fruktózy.
Medzi polysacharidy patria:
Škrob - je zásobný polysacharid rastlín. V rastlinách sa nachádza vo forme zrniek. Škrob je najviac zastúpená zložka potravy. Vyskytuje sa v najmä v obilninách, ryži a zemiakoch.
Glykogén - je živočíšny škrob, zložený z veľkého množstva pospájaných molekúl glukózy. Je dôležitou zásobárňou energie.
Celulóza - je štruktúrny polysacharid prítomný v rastlinách. Pre človeka je nestráviteľná, ľudský organizmus nemá žiaden enzým, ktorý by dokázal celulózu štiepiť. Ale je pomerne dôležitá pre správnu peristaltiku čriev.

Tuky

0 komentárov
Tuky (lipidy) sú pre organizmus nevyhnutné. Spaľovaním tukov vzniká energia. Sú to glycerolestery vyšších nasýtených a nenasýtených mastných kyselín. V organizme sa ukladajú okolo dôležitých orgánov, ukladajú sa do zásoby. Sú veľmi dôležitou súčasťou každej bunky. V našej strave by mali tvoriť 30 - 35 % z celkového denného príjmu energie. Z toho by tretinu mali tvoriť tuky živočíšne a dve tretiny tuky rastlinné. Živočíšne tuky obsahujú látku zvanú cholesterol. Je to užitočná látka, pretože sa využíva pri budovaní bunkových stien, ale vo väčšom množstve sa hromadí v krvi a môže spôsobovať upchávanie ciev, pretože sa usádza na cievnych stenách. Aj z tohto dôvodu sa neodporúča nadmerná konzumácia tukov. Tuky sa totiž v organizme usádzajú a pocit hladu zaženú iba na veľmi krátku dobu. Nadmerné usadenie tukov v organizme sa nazýva obezita. Pribrať je jednoduché, ale schudnúť je ťažšie. Tuky síce predstavujú energiu pre telo, ale telo potrebuje niekde energiu aj spáliť. Najlepšia diéta je normálne sa najesť, tým energiu prijať, ale súčasne energiu aj vydať, napríklad cvičením. Najlepšie trochu viac vydať ako prijať. Obezita je tuková príťaž. Srdce pumpuje krv do všetkých častí tela. Ak máme nadváhu desať kilogramov, to znamená, že máme nadbytočných desať kilogramov tuku v organizme, ktoré musí srdce zásobovať kyslíkom a živinami. Možno si poviete, že čo je to päť, či desať kilogramov. Ale skúste si predstaviť kilogramové vrecko cukru. Teraz si predstavte pás z desiatich takýchto vreciek a predstavte si, že by ste ho mali nosiť všade so sebou... Myslím, že téma tuky je témou, nad ktorou sa v dnešnej dobe oplatí zamyslieť...

Ovocné kompóty

0 komentárov
Som niekde pred nejakým časom čítal, že jesť zaváraniny vo veľkom štýle nie je zdravé. Nevedel som prečo. Teraz to už viem. Babka bola v lese a priniesla nám veľa čučoriedok (borovky, jaforky), ktoré sme sa rozhodli naložiť. Ako na to? Najprv musíme umyť sklenené fľaštičky, ktoré nám zvýšili po tatárskej omáčke, horčici a podobných produktoch balených v sklenenej fľaši. Potom si urobíme nálev. Nálev pozostáva z cukru a vody, pričom pomer je 1 kilogram cukru / 1 liter vody. Nálev prevaríme. Do fľaštičiek nasypeme čučoriedky a víčka poriadne pritiahneme. Sú dva druhy víčok, prvý typ je skrutkovací a druhý nasadzovací. Ja som pri mojom prvom zaváraní použil skrutkovací typ, ale k nasadzovaciemu typu sa určite tiež zanedlho dostanem. Utesnené fľaštičky s čučoriedkami dáme do hlbšieho hrnca, do ktorého načerpáme vodu tak, aby bola asi jeden centimeter pod víčkom a necháme to prevrieť na približne 10 minút. Potom fľaštičky s čučoriedkami vyberieme z vriacej vody a položíme ich na pripravenú utierku víčkom smerom nadol. Môže sa stať, že víčko nechytilo a na utierku nám vybehla šťava z fľaštičky. V takomto prípade som fľaštičku ešte raz poriadne utesnil víčkom a vrátil som ju do vriacej vody na približne päť minút a neverili by ste, že to fungovalo. Na druhý pokus už fľaštička netiekla. Klamem. Dal som zavariť sedem fľaštičiek a tri z nich boli bezchybné po prvom varení. Štyri tiekli. Po druhom pokuse tiekla už iba jedna. Nakoniec som zistil, prečo tečie. Víčko bolo už dosť vybehané a pri silnejšom dotočení sa pretočilo. Víčko som vymenil a fľaštičku hodil do varu na približne tri minútky. Podarilo sa. Fľaštičky nechám vychladnúť a označím ich ako 2010/1, 2010/2 a 2010/3. To aby som vedel, ktoré sa varili najdlhšie a ktoré najkratšie, respektíve z ktorej strany mám začať konzumáciu. :D

Rada pre začiatočníkov: Takýmto spôsobom môžeme zavárať rôzne ovocie od čerešní, sliviek, hrušiek, jabĺk až po čučoriedky, ríbezle, jahody, či maliny a černice. Pred zaváraním ovocie poriadne umyjeme, pripadne olúpeme a odkôstkujeme.

štvrtok 1. júla 2010

Miešané nápoje

1 komentárov
Raz som sa stretol s výrokom: "Alkohol je metla ľudstva, ale zametať treba..." Lenže "zametať" však treba aj vedieť. Pri alkohole platí zásada, že netreba miešať viac druhov za jeden večer. Výnimka však potvrdzuje pravidlo, pretože existuje množstvo miešaných alkoholických nápojov, ktorých existenciu oceňujú hlavne ženy. K ich príprave sú potrebné špeciálne sirupy, ktoré sa len tak v obchodoch ťažko zháňajú a sú dosť drahé. Existuje však aj možnosť, ako si vyrobiť miešaný nápoj doma, stačia úplne bežné veci. Najjednoduchším miešaným nápojom je vodka s džúsom (označuje sa tiež ako Screwdriver - skrutkovač). 1/2 decilitra dobrej vodky a 2 decilitre dobre vychladeného pomarančového džúsu. Podobne sa dá pripraviť aj džin, či becherovka s tonikom alebo rum s colou. Pre lesníkov a ochranárov lesa odporúčam borovičku so spriteom. Biele víno sa taktiež mieša, ale v pomere 1:1 so spriteom, červené s colou. S colou a so spriteom sa mieša aj pivo, ale v pomere 3 decilitre piva, 2 decilitre coly alebo sprite. Zaujímavé je riešenie griotky a rumu v pomere 0,3 decilitra rum a 0,2 decilitra griotka. Takýto nápoj sme v čase môjho dospievania označovali názvom Diabol. Podobnú trhavinu je možné vytvoriť s použitím borovičky a pepermintového likéru. Rum nahradíme borovičkou a griotku pepermintovým likérom. Vzniknutý nápoj sme označovali ako Duch. K téme miešané nápoje sa určite v budúcnosti vrátim. Nakoniec by som chcel napísať recept na jeden originálny drink, ktorý ma naučil robiť a jeho účinky na sebe hneď aj predviedol jeden kamarát. Jeho výtvor som ihneď pomenoval ako Thomas Kai drink-mix. Postup prípravy je veľmi jednoduchý. Do štvordecilitrového pohára nalejeme dva decilitre červeného vína (alebo vína podľa vlastného výberu), víno obohatíme o 1/2 decilitra vodky a 1/2 decilitra whisky, povedzme Johnny Walker. Premiešame a na ex vypijeme. Je to taký rýchly "vyprošťovák", ktorý z vás v priebehu dvoch minút dostane všetku stravu skonzumovanú v predošlých dvoch až piatich hodinách a uloží vás k nič nerušenému, niekoľkohodín trvajúcemu spánku. Tento drink neodporúčam celiatikom z dôvodu toho, že whisky môže obsahovať stopy lepku. Inak, je určený širokej verejnosti a nie je zaznamenaný na patenčnom úrade, preto nemusíte nikoho žiadať o jeho licenciu. It´s free... :D

Francúzske zemiaky s plesnivým syrom

0 komentárov
Možno ste si všimli, že veľa receptov z poslednej doby sa týka práve janského misiek. Ani tento recept nebude výnimkou, pretože zapekanie v janského miskách sme si celkom obľúbili. Tentokrát sme doma pripravovali francúzske zemiaky. Nepoznáte ich? Tak potom pekne poporiadku. Potrebujeme:

5 x stredne veľký zemiak
2 x párok alebo klobása, odporúčam kabanos
4 x vajce
1 x vegeta
1 x čierne mleté korenie
1 x plesnivý syr
1 x tvrdý syr na strúhanie
1 x olej
1 x strúhanka

Očistíme zemiaky a pokrájame na tenké plátky. Tie necháme stáť v studenej vode, aby nesčernali. Medzitým ako sa dostaneme k samotným zemiakom, uvaríme párky a vajcia natvrdo. Párky a vajcia po uvarení pokrájame na kolieska. Pozor! Vajcia pred krájaním olúpeme. Zemiakové plátky vyberieme z vody a posypeme vegetou. Janského misky poolejujeme a vysypeme strúhankou, v našom prípade bezlepkovou. Ukladáme do nich po vrstvách zemiaky, párky, vajcia a na plátky pokrájaný plesnivý syr. Postup opakujeme dovtedy, pokým nemáme plnú misku. Na úplný vrch nahrubo nastrúhame tvrdý syr. Misku zavrieme a vložíme do predhriatej rúry na približne 30 minút.

Rada pre začiatočníkov: Francúzske zemiaky je možné robiť na dva spôsoby. Hore je uvedený prvý spôsob. Druhý spôsob je ten, že vajcia do misky nevkladáme. Vajcia nevaríme, ale iba rozbijeme do pohára a dochutíme vegetou. Asi po desiatich minútach misky vytiahneme z rúry a zemiaky podlejeme vajcom. Misky opäť vložíme do rúry a počkáme, kým zemiaky nedôjdu. Toť vsio :D

Zapekaný baklažán

0 komentárov
Baklažán. Aká vtipne vyzerajúca zelenina, ktorá vás už na prvý pohľad musí upútať svojou fialovou farbou. Ešte pred mesiacom som nevedel ako sa táto zelenina pripravuje. Teraz už píšem recept. Som proste jednotka (ako vidíte, aj varenie môže byť spôsob, ako si dobyť ego). Na prípravu zapekanej baklažánovej zmesy potrebujeme:

2 x baklažán
4 x paradajka
4 x cesnak
1 x olej
1 x soľ
1 x citrónová šťava
1 x plesnivý syr
1 x tvrdý syr na strúhanie
15 x šampiňón

Baklažán nakrájame na asi 1/2 centimetra hrubé kolieska, ktoré osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Baklažán tak stráca nahorklú chuť. Asi po desiatich minútach kolieska prepláchneme studenou vodou. Vezmeme janského misku a jej spodnú časť poolejujeme. Na olejovú vrstvu kladieme kolieska baklažánu, na ktoré naukladáme vrstvu taktiež na kolieska pokrájanej paradajky, šampiňónov a cesnaku. Celú túto vrstvu prekryjeme na plátky pokrájaným plesnivým syrom. A pokračujeme baklažánom a paradajkami a tak ďalej a tak ďalej. Na úplný vrch nahrubo nastrúhame tvrdý syr a prikryjeme. Janského misku vložíme do vyhriatej rúry na 250° Celzia a zapekáme približne 40 minút. Takto vzniknuté jedlo je chutné a navyše zdravé. :D

Omáčka na zapekanie

0 komentárov
Minule bola Zuzka na nákup. K maxibaleniu ryže dostala ako bonus omáčku ku kurčaťu v prášku. Volalo sa to, že Vitana - Bylinkové kuře. Nechcem robiť nikomu reklamu, ale naozaj sa to tak volalo. Nevylučujem možnosť, že takýto produkt vyrábajú aj iné firmy, ale Vitana sa mi do rúk dostala ako prvá. Rozhodli sme sa omáčku v prášku vyskúšať. Potrebujeme:

1 x omáčka v sáčku Vitana - Bylinkové kuře
1 x kyslá smotana
1 x kuracie mäso
5 x šampiňón

Do janského misky vylejeme asi 200 gramov kyslej smotany, čo predstavuje jeden téglik. Vysypene do nej omáčku v sáčku a vymiešame s najemno pokrájanými šampiňónmi. Šampiňóny nie sú nutne potrebné, ale my so Zuzkou sme vášniví konzumenti húb. Do omáčky ponoríme platy kuracieho mäsa, približne 1/2 kilogramu. Premiešame ich s omáčkou a vložíme približne na 40 minút do predhriatej rúry nastavenej na 250 ° Celzia. Po tejto dobe máme pripravené skvelé jedlo, ktoré odporúčam podávať s ryžou. Dobrú chuť. :D

Lasagne z lístkového cesta

0 komentárov
Ako som už niekedy pri otvorení tohto blogu písal, Zuzka je celiatik, čiže nemôže konzumovať múčne jedlá. Z toho dôvodu sme zohnali mrazené lístkové cesto bez obsahu lepku. S týmto cestom sme sa rozhodli urobiť experiment. Sú ním lasagne. Osobne som si nevedel predstaviť, ako budú chutiť s použitým lístkovým cestom. Ostal som však milo prekvapený. Na prípravu potrebujeme:

1 x lístkové cesto (2 platy)
1 x múka
1 x olej
1 x mleté mäso
1 x soľ
1 x vegeta
1 x čierne mleté korenie
1 x sušenú a drvenú petržlenovú vňať
1 x cibuľa
3 x strúčik cesnaku
1 x tvrdý syr na strúhanie
3 x paradajka
1 x kečup
1 x šunka
1 x čerstvá cibuľová vňať alebo pažítka
20 x šampiňón

Neľakajte sa. Niektoré z ingrediencií budeme potrebovať iba ambientne. Dobré slová, čo? Postup je takýto. Najprv si pripravíme zmes mäsa. Na panvicu alebo do woku nalejeme olej a popražíme na ňom najemno pokrájanú cibuľu. Pridáme pomleté mäso, približne 1/2 kilogramu a pražíme, pokým nezhnedne. Aké mäso? Ja som použil zmes hovädzieho a bravčového, ktoré som kúpil už pripravené v Tescu. Zmes mäsa dochutíme korením, vegetou, soľou a petržlenovou vňaťou. Aspoň ja som to tak dochucoval. Každý si mäso môže dochutiť podľa vlastných chutí. Nakoniec do zmesy pridáme pretlačený cesnak, kečup a nahrubo postrúhaný syr. Premiešame. Lístkové cesto posypeme múkou a rozvaľkáme. Rozdelíme na štyri približne rovnaké platy. Ja osobne som cesto porezal na rovnaké pásiky a tie som potom prikladal k sebe. Ako to spravíte vy, je iba na vás. Vezmeme janského misku a spodnú časť vymastíme olejom. Na poolejovanú vrstvu položíme prvý plát cesta. Na tento plát príde polovica mäsa, ktoré sme si pripravili na panvici. Na mäso položíme ďalší plát cesta a na ten poukladáme na plátky pokrájanú šunku, paradajku a šampiňóny a prikryjeme to všetko nahrubo postrúhaným syrom. Opäť to celé prekryjeme cestom a opäť nasleduje zmes mäsa, ktorú prekryjeme posledným plátom cesta. Navrch dáme opäť šunku, paradajku, šampiňóny a syr. Posypeme to nadrobno pokrájanou cibuľovou vňaťou alebo pažítkou a janského misku zakryjeme jej hornou časťou. Celú misku vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 40 minút pri 250° Celzia. Počas tejto doby prejdú celé lasagne šťavou z mäsa. Dajú sa jesť ako za tepla, tak po vychladnutí. Mňam. :D

Rada pre začiatočníkov: Namiesto šunky je možné použiť šunkovú salámu alebo obyčajnú salámu, to už podľa chuti alebo podľa stavu chladničky. Taktiež by sa možno k šampiňónom a paradajke hodila aj nejaká iná zelenina, napríklad kukurica. Čo sa týka syra, ideálnym riešením je použiť eidam, ale nevylučujem taktiež použitie nejakého plesnivého syra.

Aj keď postup nie je jednoduchý a do lasagní ide množstvo zložiek, ktoré možno nebudete mať ihneď poruke, ide o veľmi chutné jedlo, ktoré vám naozaj vrúcne odporúčam pripraviť. Neoľutujete :D