pondelok 1. novembra 2010

Štrúdľa z margarínového cesta

0 komentárov
Práve v tejto chvíli som sa rozhodol zverejniť ešte jeden recept. Jedná sa o netypickú štrúdľu. Tento recept mám od starej mamy, ktorá je taktiež ako Zuzka celiatik. Na prípravu cesta netypickej štrúdle potrebujeme:

1 x margarín
1 x hladká múka (30 dekagramov)
1 x štipka soli
1 x práškový cukor (2 polievkové lyžice)
1 x ocot (2 polievkové lyžice)
1 x vajce (môžu byť aj dve)
1 x škoricový cukor
1 x orechy
1 x hrozienka
3 x jablko
1 x olej

Postup je jednoduchý. Všetky uvedené ingrediencie zmiešame a vymiesime cesto. Cesto rozvaľkáme a rozkrájame na platy, ktoré s náplňou nekrútime, ale iba prekladáme, keďže sa jedná o jemné cesto. Pred plnením, ihneď po vymiesení je cesto potrebné rozdeliť na dve polovice a vložiť ich na desať minút do chladničky. Počas tejto doby očistíme a postrúhame jablká, ktoré vymiešame so škoricovým cukrom. Môžeme pridať aj orechy a hrozienka. Touto zmesou cesto naplníme a naplnené platy poukladáme na naolejovaný plech. Pečieme približne 20 minút.

Keď mi tento recept stará mama dala, bol som veľmi rád, pretože sa jedná o originálny recept pre ľudí, ktorí neznášajú lepok. Hneď sme bežali do Tesca a kúpili sme ocot, ktorý sme doma nemali. Ihneď som začal miesiť a plniť, ale niečo mi na tom nesedelo... Cesto bolo ako z blata. No nič to, povedal som si a nakrájal som cesto na kocky, ktorými som pokrekrýval nastrúhané jablká. Po upečení sme počkali, kým dobrota vychladne a chystali sme sa ochutnávať. Keď vtom sme zistili, že štrúdľu nie je možné zdvihnúť z pekáča. Aha! Stará mama nám zabudla prezradiť, že do cesta ide aj vajce. Keďže sa jedná o výrobok z bezlepkovej múky (spravidla cesto drží pokope menej ako normálne cesto), môžete kľudne pridať vajcia aj dve. Určite sa nič nestane. Štrúdľa bola chutná, až na to, že sme ju jedli ako sliepky zrno. No čo, nabudúce sa to určite podarí... :D

Pomazánka s avokádom k hriankám

0 komentárov
A keďže som už s neaktuálnymi pomazánkovými receptmi k hriankám začal, tak tu mám ešte jeden. Jedná sa o obdobný recept. Potrebujeme:

2 x paradajka
1 x avokáda
1 x citrón
1 x soľ
1 x olivový olej

Opäť pokrájame paradajky čo na najmenšie kúsky, pridáme avokádovú dužinu, citrónovú šťavu, soľ a olivový olej. Jedná sa o výbornú nátierku. Recept som získal počas jednej grilovačky od kamarátky modelky, ktorej meno pre istotu neuvediem (aby zákerní ľudia nezávideli, ja medzi takýto typ ľudí nepatrím, keďže keby som chcel tiež by som mohol byť model... ale nechcem), ale chcem tým povedať, že ak na takýchto nátierkach fungujú modelky, tak sa nemusíte strachovať, že priberiete... Čo nie je zlé :D

Čerstvá pomazánka k hriankám

0 komentárov
Máte radi hrianky? Ak áno, prinášam vám recept na pomazánku, ktorá sa k hriankam určite hodí. Na prípravu potrebujeme:

2 x paradajka
1 x cesnak
1 x tvrdý syr
1 x vňať petrušky, respektíve pažítky
1 x olivový olej
1 x čierne mleté korenie
1 x soľ

Príprava je jednoduchá. Paradajky pokrájame na čo najmenšie kúsočky, pridáme k nim pretlačený cesnak, zelenú vňat petrušky alebo pažítky, čierne mleté korenie a soľ. Premiešame. Pridáme nahrubo postrúhaný syr, najlepšie ementál alebo eidam a opäť premiešame. Nakoniec môžeme pridať lyžicu olivového oleja a hotovo.

Viem, že nejde asi o nič prevratné a hlavne tento recept je už trošičku neaktuálny, pretože paradajky zo záhrad už v tomto ročnom období vymizli, ale nevadí... Kde je napísané, že hrianky sa konzumujú iba v lete, hááá? :D

Surimovo-špenátovo-šampiňónová omáčka

0 komentárov
So Zuzkou máme radi cestovinu s rôznymi omáčkami. Niekedy si dovolím zaexperimentovať a čakám, čo z mojich nápadov vzíde. Tentokrát vzišla výborná, no možno trochu ťažká omáčka k cestovine. Na jej prípravu potrebujeme:

6 x krabia tyčinka zvaná tiež surima
6 x ružička nedrveného špenátu
6 x šampiňón
1 x cibuľa
1 x olej
1 x tavený syr
1 x smotana na varenia
1 x soľ
1 x čierne mleté korenie

Pripomínam, že množstvo, ktoré uvádzam je na jednu veľkú alebo dve menšie porcie. Ako na to? Cibuľu popražíme na oleji (najlepšie na panvici), pridáme na kolieska pokrájanú surimu, pokrájaný špenát a pokrájané šampiňóny. Po ich opražení a dochutení korením a soľou, pridáme smotanu na varenie a mäkký syr z plastového "črievka" alebo dva až tri klasické trojuholníkové syrečky (bez obalu samozrejme). Syr necháme rozpustiť a celé to párkrát premiešame.

Voalááa, omáčka je na svete. Dobrú chuť :D

Cuketa a patizón

0 komentárov
Cuketa a patizón je zelenina, ktorú je možné obaliť ako rezne a vypražiť. Je to chutné, ale ja osobne som to neskúšal. Možno niekedy v budúcnosti. Každopádne, keď sa na to niekedy podujmem, nájdete na tomto (dúfam, že skvelom) blogu návod ako na to.
Cuketa a patizón výborne chutia aj dusené. Je s nimi trochu babračky, pretože oba druhy zeleniny musíme pred dusením opracovať. Opracovanie (neviem, či som zvolil správne slovo) znamená umytie zeleniny a zbavenie ju tvrdej šupky. Ak máme k dispozícii ostrý nôž, (čo ja som nemal) nebude to až také zlé. Potom je potrebné oba druhy zeleniny prekrojiť a polievkovou lyžicou vydlabať mäkkú dužinu obsahujúcu jadierka von. Samozrejme, že nebudeme oba druhy zeleniny dusiť spolu. U oboch druhov zeleniny je spoločné opracovanie, ale nie príprava. Takže ak máte iba patizón alebo iba cukinu (teraz neviem ako je to správne cuketa, či cukina? ...Pravdepodobne cukina :D), vôbec to nevadí. Po vydlabaní pokrájame zvyšok po opracovaní na kocky. Tie potom vložíme do janského sklenených misiek, vložíme k nim kúsky póru, zemiaky a bujón. Podliať to celé môžeme smotanou na varenie a necháme to asi dvadsať minút dusiť na sporáku. Cutná a zdravá večera je hotová. :D

Plnené kuracie rolky

0 komentárov
Len tak ma napadlo, ako by asi chutilo mäso naplnené šunkou a syrom. Vzal som teda kuracie prsia a prerezal som ich po dĺžke na tenké platy. Tie som preložil šunkou a syrom a pomaličky som ich zvinul do rolky. Rolky som prepichol drevenou špajlou, aby sa mi nerozpadli. Do roliek som chcel vložiť o trošičku viac ingrediencií, no žiaľ sa mi tam okrem šunky a syra nevošlo nič. :(

Vzal som preto jankého misky a na dno som nalial trochu oleja. Rolky som naukladal na poolejované dno a medzi ne som strčil strúčik cesnaku a obložil som ich šampiňónmi, brokolicou a zemiakmi. Celé som to podlial asi dvomi decilitrami vody, do ktorej som rozmrvil zeleninový bujón. Nechal som to celé podusiť asi polhodinku a skvelý obed bol na svete. :D

Zemiaková kaša

0 komentárov
Možno si poviete, že ide o dosť primitívnu záležitosť, ale na svoju obranu musím povedať, že v našej domácnosti sa spotrebuje približne 5 kilogramov zemiakov ročne. Väčšinou varíme ryžu. :D Minule ma tak napadlo urobiť k špenátovému prívarku varené zemiaky na kocky. Potom ma napadlo, že lepšia by bola asi kaša. Preto som tieto uvarené zemiaky rozmixoval spolu s maslom, mliekom a soľou. Zemiaková kaša bola na svete. Je s tým síce babračka, pretože musíte za sebou umývať mixér, ale stojí to za to. :D