tag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.comments2022-03-24T18:39:26.714+01:00Varenie je hračka...Jankohttp://www.blogger.com/profile/04312681585298931768noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-57689323232896475352010-12-19T13:54:02.804+01:002010-12-19T13:54:02.804+01:00Pred nedávnom som sa dozvedel recept na miešaný ná...Pred nedávnom som sa dozvedel recept na miešaný nápoj od môjho deda. Vraj niekedy, v časoch jeho mladosti pili červené víno (vraj najlepšie je Egri bikaver) zmiešané v pomere 1:1 s bielym šumivým sektom (šampus). Vraj je to lahôdka. Práve včera sme sa o čosi podobné pokúsili. Výsledok bol asi takýto. Ak sa pamätáte na malinové limonády v sklenených fľašiach, ktoré zažili svoj rozkvet v časoch socializmu, tak presne takúto chuť mal náš miešaný nápoj. By the way, už spomínané pollitrové malinovky sa vraj dajú zohnať ešte aj dnes, väčšinou v lacných bufetoch na vlakových staniciach. :DJankohttps://www.blogger.com/profile/04312681585298931768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-17185948685742388272010-11-02T15:56:41.983+01:002010-11-02T15:56:41.983+01:00Uznávam, s tým avokádom máš pravdu. Malo by sa to ...Uznávam, s tým avokádom máš pravdu. Malo by sa to robiť presne takto ako píšeš. V čase písania tohto článku šlo o moje historicky prvé stretnutie s avokádom. Si toľko na moju obranu. :DJankohttps://www.blogger.com/profile/04312681585298931768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-56506403065612412322010-11-02T01:18:55.583+01:002010-11-02T01:18:55.583+01:00Hrubé podcenenie avokáda :)
Avokádo ako španielsko...Hrubé podcenenie avokáda :)<br />Avokádo ako španielsko/mexická záležitosť pýta chilli a trošku olivového oleja plus cesnak. Netreba ho nijakým margarínom domazávať, lebo je to skoro samý tuk (a nutrične veľmi kvalitný tuk). Stačí vykôstkovať, vylúpať a s prísadami vidličkou rozmágať na kašu.Unknownhttps://www.blogger.com/profile/18232070330976444656noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-43077063997636037162010-11-01T09:31:48.207+01:002010-11-01T09:31:48.207+01:00Nedá mi spomenúť ešte na hríby zvané podpinky aleb...Nedá mi spomenúť ešte na hríby zvané podpinky alebo podpňovky (neviem ako je to správne). Tých sme nazbierali niekoľko košov a v prevažnej miere sme ich obvarili a zamrazili, ale nejaké množstvo sme aj nasušili. Máme doma dve päťlitrové fľaše sušeným podpiniek a asi desať sáčkov mrazených podpiniek. Čiže celkom slušná zásoba húb na zimu. :DJankohttps://www.blogger.com/profile/04312681585298931768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-56571883607146860502010-11-01T09:28:36.602+01:002010-11-01T09:28:36.602+01:00Bytové jadro je hotové !!! Stálo nás to síce veľa ...Bytové jadro je hotové !!! Stálo nás to síce veľa energie a alkoholu ako Balantines, Capa negra, Old smugler, Napoleon, Queen Mary, Kentucky highway, Sitting bull. Víno a pivo nerátam, ale stálo to za to. Dva týždne s takouto alkoholovou podporou a všetko je v pohode :DJankohttps://www.blogger.com/profile/04312681585298931768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-74588751611910016142010-09-19T15:09:57.178+02:002010-09-19T15:09:57.178+02:00Musím doplniť, že bedľu je možné pripraviť iba na ...Musím doplniť, že bedľu je možné pripraviť iba na oleji bez obaľovania, je rovnako chutná, má iba jednu nevýhodu - nedrží tvar. Mne osobne chutí viac obaľovaná bedľa, ale keď si predstavím to všetko spojené s obaľovaním, tak radšej si zvolím iba ten olej :DJankohttps://www.blogger.com/profile/04312681585298931768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-32487314283523754562010-09-07T21:47:57.290+02:002010-09-07T21:47:57.290+02:00Dnes sme robili druhú várku leča. Keďže Zuzka je a...Dnes sme robili druhú várku leča. Keďže Zuzka je alergická na paradajkovú šupku, museli sme paradajky najprv olúpať. Ako na to? Všetky paradajky narežeme do kríža. Potom ich poukladáme do hrnca a zalejeme vriacou vodou. Hrniec prikryjeme na tri minúty. Po tejto dobe už nie je s olúpaním žiaden problém. Dnes sme navyše spravili estetické, farebne ladené lečo, pretože na prípravú sme použili zelené, červené a žlté papriky a červené a žlté paradajky. Som zvedavý, či si tieto farby lečo zachová aj po otvorení. :DJankohttps://www.blogger.com/profile/04312681585298931768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-75854742007846375622010-08-24T23:04:21.692+02:002010-08-24T23:04:21.692+02:00Musím priznať neúspech. Zaváraná fazuľka sa mi pok...Musím priznať neúspech. Zaváraná fazuľka sa mi pokazila. Spoznal som to tak, že voda vo fľaštičke bola zmútená. Prečo? Pred zaváraním je potrebné fazuľkové strúčiky najprv obvariť vo vriacej vode, až potom sterilizovať. Škoda. Na budúce to bude lepšie. Teší ma iba to, že sterilizovať som sa rozhodol iba dve malé fľaštičky, ostatné strúčiky som zamrazil. Hmmmm, aspoň nejaká útecha. :DJankohttps://www.blogger.com/profile/04312681585298931768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-53565449117409136572010-08-21T09:16:10.202+02:002010-08-21T09:16:10.202+02:00Milá Michaela, ďakujem za príspevok, recept určite...Milá Michaela, ďakujem za príspevok, recept určite vyskúšam. Si živým dôkazom toho, že tento blog číta aj niekto iný ako ja alebo Zuzka. Ďakujem :DJankohttps://www.blogger.com/profile/04312681585298931768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-76383531577249920152010-08-10T06:55:10.932+02:002010-08-10T06:55:10.932+02:00Drahy Janko, paci sa mi tvoj blog a ako kucharka u...Drahy Janko, paci sa mi tvoj blog a ako kucharka uvadzam jeden recept na lievance, ktore nepotrebuju kysnut (teda sa pripravuju bez drozdia):<br />1 biely jogurt<br />1 vajicko<br />1 vanilka<br />1 KL sody bikarbony<br />1/2 PL praskoveho cukru<br />5 lyzic polohrubej muky<br /><br />Je to tak davka pre 2-3 ludi a do cesta tiez mozes pridat napr. pomarancovu koru alebo skoricu, co pekne ozvlastni chut. Odporucam vyskusat. :)Michaelahttps://www.blogger.com/profile/08524419418346860301noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-81482043687498913362010-08-09T18:00:20.800+02:002010-08-09T18:00:20.800+02:00Takže postup: do 1/2 litra mlieka vysypeme obsah z...Takže postup: do 1/2 litra mlieka vysypeme obsah zo sáčku pudingu značky Dr.Oetker (je bezlekový, najchutnejší a nemá E-čká) a pridáme 2 polievkové lyžice kryštálového cukru (väčšinou stačí aj menej). Vzniknutú zmes dobre vymiešame, aby sa nám nespravili žiadne hrudky, vlejeme do hrnca a za stáleho miešania nad slabým plameňom počkáme, kým nám puding nestuhne. Pudingom zalievame ovocie, poprípade piškóty, vo vopred pripravených nádobkách na puding. Mňamka :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-62778180299732403552010-08-01T15:16:39.410+02:002010-08-01T15:16:39.410+02:00Ešte som zabudol napísať, že na dochutenie sa použ...Ešte som zabudol napísať, že na dochutenie sa používa kôpor. Či už čerstvý alebo mrazený...Jankohttps://www.blogger.com/profile/04312681585298931768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-56932874971310689242010-07-31T18:24:03.054+02:002010-07-31T18:24:03.054+02:00Musím ešte dodať, že dnes som jedol palacinky s pu...Musím ešte dodať, že dnes som jedol palacinky s pudingom. Mňam. Vrelo odporúčam... :DJankohttps://www.blogger.com/profile/04312681585298931768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-43782136245976360152010-07-11T20:22:02.438+02:002010-07-11T20:22:02.438+02:00Som chcel ešte poznamenať, že praženicu je možné p...Som chcel ešte poznamenať, že praženicu je možné pripraviť aj na cibuli (najlepšie na čerstvej) a to tak, že cibuľku pokrájame a popražíme na oleji. Potom pridáme vajcia. Cibuľku je možné nahradiť šampiňónmi, čerstvou paprikou a paradajkami alebo lečom. :DJankohttps://www.blogger.com/profile/04312681585298931768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-41984555388065179322010-07-02T09:35:32.487+02:002010-07-02T09:35:32.487+02:00Som zabudol povedať, že telo si vitamíny jednak ne...Som zabudol povedať, že telo si vitamíny jednak nevie vyrobiť, ale ani uskladniť. Takže vitamíny je potrebné pravidelne dopĺňať. Ak máme prebytok nejakého vitamínu, tak spomínaný prebytok sa vylúči močom z tela von. :DJankohttps://www.blogger.com/profile/04312681585298931768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-89523721349394593752010-07-02T09:32:47.822+02:002010-07-02T09:32:47.822+02:00Včera Zuzka uvarila puding s čerstvými malinami a ...Včera Zuzka uvarila puding s čerstvými malinami a čučoriedkami. Super. Puding s čerstvým ovocím. :DJankohttps://www.blogger.com/profile/04312681585298931768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-84142436897885549312010-06-29T21:32:56.455+02:002010-06-29T21:32:56.455+02:00Dnes sme skúsili urobiť čučuriedkové mlieko. Je fa...Dnes sme skúsili urobiť čučuriedkové mlieko. Je fajn a má výbornú farbu. :DJankohttps://www.blogger.com/profile/04312681585298931768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-67628739067729896782010-06-27T21:31:37.462+02:002010-06-27T21:31:37.462+02:00Ešte som chcel povedať, že minule sme našli v Bill...Ešte som chcel povedať, že minule sme našli v Bille instantnú, a teraz dávajte dobrý pozor - ľadovú kávu. Sáčok s takouto kávou stačí vymiešať, najlepšie ponorným mixérom so studeným mliekom a letný osviežujúci nápoj je hotový. :DJankohttps://www.blogger.com/profile/04312681585298931768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-13733065017442508032010-06-04T11:56:50.239+02:002010-06-04T11:56:50.239+02:00Vychádza mi to tak, že čím viac cukru a čím dlhšie...Vychádza mi to tak, že čím viac cukru a čím dlhšie varenie, tým je med hustejší... Dobrý postreh, čo? Ale nie kvôli tomu píšem. Včera sme totiž pripravili iný typ medu, chuťovo oveľa lepší ako je púpavový. Nehovorím to preto, žeby púpavový med nebol dobrý, ale keď púpavu nahradíte agátovým kvetom, výsledok bude ešte chutnejší. Agát sa jednoduchšie zberá, hoci má tŕnie a neostávajú po ňom žlté ruky ako po púpave. Kvety agátu rastú v kvetových skúpenstvách, preto ich netrháte po jednom, ale po strapcoch. Strapce je potrebné odstopkovať, ale ide to jedna radosť, nie je to nič ťažké. A množstvo? Kľudne aj plný hrniec kvetov, ale nezabúdajte, že musí tam vojsť aj voda. Inak, postup je taký istý ako pri púpavovom mede. :DJankohttps://www.blogger.com/profile/04312681585298931768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2163477517468506283.post-35406246789698926122010-05-05T10:46:10.873+02:002010-05-05T10:46:10.873+02:00Píšem iba preto, lebo som ochutnal mikrovlnkové pu...Píšem iba preto, lebo som ochutnal mikrovlnkové pukance so syrovou príchuťou a musím povedať, že sú o trošičku, ale naozaj iba o trošičku lepšie ako pukance maslové. Zato za cenu syrových pukancov si kúpite dvoje pukance maslové a ešte pár centov ušetríte. Čiže z môjho prieskumu vyplýva, že v pomere cena-chuť sa najviac oplatia pukance s maslovou príchuťou. :DJankohttps://www.blogger.com/profile/04312681585298931768noreply@blogger.com