pondelok 13. septembra 2010

Vyprážaná bedľa jedlá

V prvom rade je potrebné nájsť v lese, alebo na nejakej lúčke, jedlú bedľu :) Ja mám tento typ hríbu naozaj veľmi rada, aj keď Janík sa dosť obával mi nejakú bedľu doniesť, ak na ňu náhodou v lese natrafil. Chudáčik sa bál, že ma niečím priotrávi, keďže v ich rodine sa jedle nezbierajú. Takže pamätajte : bedľa má dutú nôžku, na nej sukničku (prstenec), a podhríbie je také lupienkové. Keď neviete, aký hríbik myslím, naozaj ich radšej nezbierajte. Bedle sa pred prípravou poutierajú, teda len hlávky, nôžky sa nepoužívajú, a potom sa normálne vyprážajú. Potrebujeme teda :

niekoľkokrát bedľu
múku (u nás doma sa používa bezlepková)
aspoň dve vajcia
soľ
strúhanku (u nás opäť bezlepkovú)

Bedľu rozkrojíme na dve polovice, čím nám vzniknú dva polkruhy :) Obaľujeme najprv v múke, potom namáčame vo vopred rozbitom vajíčku, ktoré trocha vymiešame so soľou, a nakoniec to vložíme do strúhanky, ktorá sa pekne nalepí. Vyprážame v mierne rozpálenom oleji a podávame. Najlepšie sú bedle ešte teplé. Mňamka.

1 komentárov:

Janko povedal(a)...

Musím doplniť, že bedľu je možné pripraviť iba na oleji bez obaľovania, je rovnako chutná, má iba jednu nevýhodu - nedrží tvar. Mne osobne chutí viac obaľovaná bedľa, ale keď si predstavím to všetko spojené s obaľovaním, tak radšej si zvolím iba ten olej :D

Zverejnenie komentára