nedeľa 5. septembra 2010

Syrová pomazánka s avokádom

Dnes sa mi podarila výborná pomazánka... Musím však spomenúť, čo ma k nej priviedlo. Tak, pekne po poradí. Asi pred týždňom som chcel urobiť po dlhej dobe pomazánku. Najemno som nastrúhal syr Eidam a vymiešal som ho s ľahko roztierateľným tukom á la Veto alebo Rama, jednoducho im podobný margarínom. Dochutil som to celé soľou a korením a nakoniec som pridal trochu najemno pokrájanej pažítky, ktorú pestujem doma v kvetináči. Mám ju od starej mamy, ktorá ju nazýva "zrezovanec" a pestuje ju v "makotéri". Ale už som odbočil... Inými slovami, pomazánka bola výborná, ale predsa nebola až taká dobrá ako pomazánka, na ktorú vám dám recept teraz. Takže. Čo potrebujeme?

1 x margarín akejkoľvek značky, približne 250 gramov
2 x ovčí syr, približne 300 gramov
1 x avokádo
1 x zelená cibuľka alebo pažítka

Neľakajte sa, keď vidíte v zložení ovčí syr a ten je pomerne drahý... Neviem, ako vo vašom meste, ale u nás v Tescu majú také červené poličky so zlacnenými výrobkami. Niekedy sa pri nich so Zuzkou zastavíme, odstrčíme našich rómskych spoluobčanov a začneme prekladať zo strany na stranu zlacnený tovar. Tak, práve v tejto červenej prepravke sa dá vydolovať ovčí syr za bezkonkurenčnú cenu. Škoda, že záruku má už iba maximálne dva dni. Preto budeme postupovať veľmi rýchlo. Syr je sám o sebe veľmi slaný, preto nátierku nie je potrebné dochucovať. Syr postrúhame na najhrubšom nadstavci na strúhadle. Vymiešame s margarínom a pridáme najemno posekanú cibuľku alebo pažítku. Teraz pridáme tú zázračnú prísadu s názvom avokádo. Avokádo je zelenina s veľkou hnedou kôstkou, ktorú keď olúpeme a vykôstkujeme, neostane nám skoro nič. Kúsok mastne vyzerajúcej dužinky taktiež postrúhame na hrubom nadstavci a primiešame do pomazánky. A je to. Avokádo urobí peknú nazelenalú farbu, ale chuťovo za veľa nestojí. Asi preto sa používa iba do nátierok. Ale nechajme avokádo avokádom, nátierka je super, ochutnajte - uvidíte. Mňam :D

2 komentárov:

Unknown povedal(a)...

Hrubé podcenenie avokáda :)
Avokádo ako španielsko/mexická záležitosť pýta chilli a trošku olivového oleja plus cesnak. Netreba ho nijakým margarínom domazávať, lebo je to skoro samý tuk (a nutrične veľmi kvalitný tuk). Stačí vykôstkovať, vylúpať a s prísadami vidličkou rozmágať na kašu.

Janko povedal(a)...

Uznávam, s tým avokádom máš pravdu. Malo by sa to robiť presne takto ako píšeš. V čase písania tohto článku šlo o moje historicky prvé stretnutie s avokádom. Si toľko na moju obranu. :D

Zverejnenie komentára