pondelok 7. júna 2010

Bylinkový sirup

Prednedávnom som popisoval prípravu púpavového medu a článok som rozšíril aj o agátový med. Dnes prichádzam s niečím podobným, ale nie rovnakým. Ide o sirup. Presnejšie povedané bylinkový sirup. Sirup som zatiaľ pripravoval iba z bázy čiernej, čo je skôr taká poriadna drevinka ako bylinka, ale nebudeme to tu rozvádzať do podrobností. Takže. Potrebujeme:

25 x súkvetie bázy
1 x kyselinu citrónovú
2 x kilogramový sáčok cukru

Namiesto bázy čiernej môžeme použiť žihľavu dvojdomú, medovku lekársku alebo materinu dúšku. Vhodná je samozrejme aj lipa, mäta alebo agát. Množstvo? Viac ako polovica štvorlitrového hrnca. Koľko vody? Dva litre a cukru približne jeden kilogram na liter vody. Ale ideme postupne...

Najprv prevaríme dva litre vody a necháme vychladnúť a odstáť. Do odstatej vody nasypeme čerstvo nazbierané bylinky a dosypeme k nim vrecúško kyseliny citrónovej (2 gramy). Necháme to celé lúhovať 24 hodín. Po tejto dobe bylinky precedíme cez čistú utierku alebo gázu a prisypeme cukor, pričom vodu zahrievame dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Keďže sme bylinky lúhovali v už prevarenej vode, tak nie je potrebné, aby voda spolu s cukrom opäť prevrela. Sirup naberieme do fľaše a užívame, keď máme smäd. :D

0 komentárov:

Zverejnenie komentára