pondelok 28. júna 2010

Cibuľa, cesnak, pór, pažítka a žerucha

Vedeli ste, že odborný názov pre cibuľu je cesnak cibuľový? Dobré, čo? Cibuľa (cesnak cibuľový)je zelenina, ktorá obsahuje veľa vitamínu C a bežne sa používa v kuchyni pri príprave mnohých jedál. Je špecifická látkou, ktorú obsahuje. Tou látkou je síru obsahujúca aminokyselina izoalliin, ktorý sa rozkladá už pri príprave. V cibuli sa ďalej nachádza enzým alináza, ktorý aminokyselinu isoalliin štiepi medzi inými na dráždivý propanthial-S-Oxid, ktorý po vyparení a prsknutí dráždi sliznicu, v dôsledku čoho oči slzia. Ak však po každom reze opláchnete nôž v studenej vode, oči budú slziť menej. Okrem vitamínu C, cibuľa obsahuje aj horčík, vápnik a draslík. Inými slovami sa jedná o zdravú zeleninu. Ďalšou rastlinou, o ktorej by som sa chcel zmieniť, je cesnak kuchynský. Používa sa ako zelenina, korenina alebo liečivá rastlina. Cesnak ako liečivá rastlina má protibakteriálne účinky, napomáha vykašliavaniu pri ochorení horných dýchacích ciest. Podporuje uvoľnenie prietoku krvi, je dobrý na zníženie vysokého krvného tlaku, znižovanie hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má vysoký obsah vitamínov A, B1, B2 a C, znižuje riziko výskytu nádorových ochorení, pôsobí aj proti črevným parazitom. V kuchyni sa využíva ako prísada v surovom stave, ako aj prísada varených jedál. Ja osobne mám rád pečený cesnak, ktorý po upečení naberá nasladlú chuť. Taktiež pretlačený cesnak používam ako prísadu do rôznych šalátov. Cesnak a cibuľa u nás doma nesmú nikdy chýbať. Nakoniec som chcel povedať niečo o póre. Pór mám osobne radšej ako cibuľu, pretože má oveľa jemnejšiu chuť a v podstate je možné ním cibuľu nahradiť. Obsahuje množstvo vitamínu E, karoténov, železa a surový obsahuje kyselinu listovú, vitamín C a B1. Na úplný koniec by som chcel spomenúť pažítku, ktorú veľa ľudí pestuje v záhradách a balkónoch kvôli zeleným pierkam obsahujúcich vitamín C. Jej vňať pridávame nasekanú do rôznych nátierok, syrových pomazánok, šalátov a polievok. A nakoniec mi napadá ešte jedna rastlinka, ktorá sa používa podobne ako pažítka. Je ňou žerucha. Obsahuje taktiež vitamíny A, B, C a zbavuje naše telo rôznych škodlivín. Jej ideálne využitie je posekať si ju nadrobno a posypať ňou chlieb s maslom. Jej pestovanie je veľmi jednoduché, ako dieťa som ho mal veľmi v láske, pretože sa dalo prakticky sledovať, ako rastie. Stačí skočiť do domácich potrieb alebo do iného obchodíka, ktorý sa špecializuje na predaj semien. Tam si kúpime semienka žeruchy. Vezmeme široký téglik, na dno ktorého vložíme vlhkú vatu a tú posypeme semiačkami žeruchy. Za približne 3-4 dni žerucha vyklíči a je vhodná na použitie. Musím pripomenúť, že všetky spomínané druhy zeleniny je najlepšie konzumovať surové. Všetky majú ostrú chuť a ostáva po nich zápach v ústach. Iróniou je, že síce po konzumácii budete mať zdravé srdce, ale smradľavý dych. Pred odchodom na rande alebo na nejaké kultúrne podujatie konzumáciu hore spomenutej zeleniny veľmi neodporúčam. :D

0 komentárov:

Zverejnenie komentára