pondelok 28. júna 2010

Nie je vajce ako vajce

Vajce je produktom, ktorý nám ponúkajú vtáci. V potravinárskom priemysle sa využívajú kuracie vajcia. Vajce nie je ničím iným ako potencionálnym potomkom svojho druhu. Všetky potrebné látky k tomu, aby sa z vajca mohlo vyliahnuť vtáča, sú vo vajci uskladnené a od vonkajšieho prostredia oddelené škrupinou. Vajce predstavuje potravinu s nezanedbateľnou nutričnou hodnotou. Bielkoviny, tuky, vitamíny a minerálne látky vo vajciach majú veľmi vysokú biologickú hodnotu, obsahujú takmer všetky látky potrebné pre ľudský organizmus - okrem uhľohydrátov a vitamínu C. Ako som už povedal, vajce sa skladá zo škrupiny, pod ktorou sa ukrýva bielok a žĺtok. Na špicatom konci vajca sa nachádza vzduchová dutina. V obchodoch je možné kúpiť vajcia troch akostí. Trieda A sú čerstvé vajcia so vzduchovou bublinou nie vyššou ako 6 mm, sú označované podľa hmotnosti okrúhlou pečiatkou červenej farby s označením XL (veľmi veľké - 73 g a viac), L (veľké - od 63 g do 72 g), M (stredné - od 53 g do 62 g) a S (malé - pod 53 g). Trieda B sú čerstvé vajcia so vzduchovou bublinou nie vyššou ako 9 mm, sú označované krúžkom s písmenkom B v strede. Trieda C sú vajcia použiteľné len v potravinárskom priemysle na priame spracovanie alebo na technické účely. Podľa môjho názoru, najlepšie vajcia sú vajcia domáce. V porovnaní s kupovanými vajcami majú ich žĺtky oveľa žltšiu farbu, aj škrupina je trošičku tmavšia. Keď som bol ešte malý, doma sa nám stalo, že kura zniesla veľké vajce, v ktorom boli dva žĺtky. U kupovaných vajec som sa s ničím podobným nestretol. V kuchyni sa môžu občas vyskytnúť vajcia husacie alebo kačacie, ale s týmito nemám prakticky žiadne skúsenosti. Počul som iba, že nie sú vhodné na všetky druhy jedál, ale neviem vám povedať, kvôli čomu. Ako už asi každý vie, vajcia sa uchovávajú v chladničke alebo v chladnej pivnici. Stretol som sa aj s vajciami zavaranými v päťlitrových fľašiach. Takto vajcia zavárala ešte moja prababka. Vajcia majú svoju typickú vôňu. Niekedy sa môže stať, že vajce je "záprdkom". Čo to znamená? Že sa jedná o vajce ako z tej pesničky... Smradľavé vajce, nikto ho nechce... Naozaj je to pravda. Záprdok je nepoužiteľný, jedná sa o pokazené, smradľavé vajce. Vajce sa môže pokaziť aj tým, že sa utrie mokrou handrou. Je to vraj spôsobené tým, že vajce skrz póry na škrupine akoby dýchalo. Ak sa tieto póry zanesú, tak... zas ako v tej starej známej pesničke. :D Prípravou vajec som sa už okrajovo zaoberal. Klasická príprava vajca je uvariť ho natvrdo (10 minút) alebo namäkko (5 minút). Vajce natvrdo olúpeme celé, vajce namäkko celé nelúpeme, lúpeme iba ostrý vrch škrupiny a mäkké žĺtko postupne vyjedáme lyžičkou. Asi nič nové, ale nejako som tento článok zakončiť musel. :D

0 komentárov:

Zverejnenie komentára