utorok 29. júna 2010

Minerály

Tak ako som už spomenul v predchádzajúcom článku, tak aj v tomto článku použijem materiál, ktorý som nazháňal pred niekoľkými mesiacmi, ale žiaľ neviem odkiaľ, preto na nijaké stránky neodkazujem. Téma, na ktorú chcem písať, jemne nadväzuje na predchádzajúci článok o vitamínoch. Možno ste si všimli, že vitamíny si náš organizmus nevie sám vytvárať, preto ich musíme organizmu dodávať v strave. Podobne je to aj s minerálnymi látkami alebo minerálmi. Opäť v abecednom poradí:

Draslík reguluje rovnováhu hladiny solí, normalizuje rytmus srdca a pomáha organizmu odstraňovať nadbytočné látky.

Horčík je dôležitý pre účinnú funkciu nervov a svalov, zohráva významnú úlohu pri premene krvného cukru na energiu. Vápnik a horčík spoločne podporujú normálnu funkciu srdca a krvného obehu.

Chróm zabezpečuje primeraný metabolizmus sacharidov.

Jód je potrebný pre správnu funkciu štítnej žľazy.

Mangán je potrebný pre činnosť tráviacich enzýmov.

Meď je potrebná pre integráciu železa do hemoglobínu.

Molybdén podporuje metabolizmus sacharidov a tukov, okrem toho je dôležitým prvkom enzýmu zodpovedného za zúžitkovanie železa.

Selén je dôležitým antioxidantom, spomaľuje starnutie tkaniva a navyše zlepšuje odolnosť proti nádorovým ochoreniam.

Vápnik zabezpečuje zdravie kostí a zubov, podporuje účinné vstrebávanie železa, je nevyhnutný pre funkciu nervového systému ako aj pre vysielanie nervových impulzov.

Zinok je potrebný pre činnosť imunitného systému. Kontroluje proces metabolizmu v organizme a činnosť enzýmových systémov, udržuje celistvosť buniek a je životne dôležitý pre proteínovú syntézu.

Železo je potrebné pri tvorbe červených krviniek (hemoglobínu) a produkcii určitých enzýmov.

Článok plánujem doplniť aj o to, v ktorých potravinách sa ten, či onen minerál nachádza, podobne ako je tomu v článku o vitamínoch. Žiaľ, v čase písania tohto príspevku viem o výskyte iba niektorých minerálov v potravinách, ale momentálne nedokážem napísať o výskyte všetkých spomínaných minerálov. Nebojte sa, článok určite doplním. :D

0 komentárov:

Zverejnenie komentára