piatok 4. júna 2010

Taštičky z lístkového cesta á la pizza

Takže, po dlhšej odmlke sa vraciam s novým receptom. Určite každý pozná lístkové cesto. Je to také to lúpacie, veľmi jemné cesto. Takéto cesto je možné zakúpiť aj v bezlepkovej forme. Firma, ktorá s týmto nápadom prišla sa nazýva Bezgluten a predpokladám, že ide o poľskú firmu. To je snáď ale úplne jedno odkiaľ je firma, dôležitý je originálny nápad, ktorý celiatikom ako-tak rozšíril obzory. Cesto sa predáva ako sáčok s dvoma, asi 10x10 centimetrov širokými a asi centimeter hrubými platmi cesta. Áno, predokladáte správne, že balíček s cestom je zmrazený, preto ho pred prípravou vyberieme z mrazničky a necháme rozmraziť. Vezmeme rozválku a dosku na vaľkanie cesta. Dosku posypeme múkou, v našom prípade bezlepkovou a platy rozvaľkáme. Veselo som sa rozpísal o príprave cesta, ale ešte som nepovedal, čo budeme vlastne robiť. Recept je trochu atypický, pretože lístkové cesto sa používa prevažne na prípravu štrúdle, čo je vec sladká. My so Zuzkou sme sa rozhodli pripraviť taštičky z lístkového cesta na slano. Budeme potrebovať:

1 x lístkové cesto
1 x syr (toastový alebo strúhaný)
5 x šampiňón
1 x šunka
1 x kečup
6 x oliva
6 x kapara
6 x cherry paradajka
2 x vajce
1 x olej
1 x pizza korenie

Ako som už povedal, cesto rozvaľkáme a dvoma rezmi rozdelíme na štyri rovnaké časti.
V našom prípade sme prvý plat cesta rozdelili na časti dve, z čoho nám vznikla jedna veľká taška a druhý plat cesta na štyri časti, z čoho nám už logicky vznikli štyri taštičky. Začíname akoby sme robili pizzu. Cesto potrieme kečupom tak, že asi jeden centimeter okraja ostane nepotretý. Na kečup položíme plátok šunky a platok toastového syra (ak nemáme toastový syr, tak syr dostrúhame navrch plnky), pridáme nadrobno posekané šampiňóny, olivy a pakary, cherry paradajky. Nakoniec pridvihneme boky cesta a zlepíme ich dokopy. Vznikne nám plnená taštička. Takto pokračujeme so všetkými ostatnými taštičkami. Ak ste cesto prekrojili na dve časti, tak potom na prvú časť cesta poukladajte potraviny tvoriace plnku a prikryte to všetko druhým platom, ktorého okraje zlepíte s prvým. Ak máme taštičky hotové, tak dáme nahriať rúru na 200 stupňov a vymastíme plech, ktorý navyše vysypeme múkou. Na tento plech poukladáme taštičky a potrieme ich vaječným žĺtkom. Šupneme to celé do rúry na približne 15 minút a taštičky sú hotové. Počkáme, kým trochu vychladnú a hurá do jedla.

Rada pre začiatočníkov: Možno ste si všimli, že plnka, ktorú tvoria v našom prípade šampiňóny, olivy, kapary, paradajka a syr, nemusí byť stále taká istá. Podľa môjho názoru by sa do plnky hodila napríklad najemno pokrájaná čerstvá cibuľka. Proste plnku je možné namiešať podľa vlastnej fantázie a chuti. Navyše túto plnku môžeme posypať aj pizza korením. Mňam.

Musím povedať, že je asi jednoduchšie pripraviť si zmes na plnenie do nejakej samostatnej mištičky a potom všetko naraz naplniť. My sme to totiž robili postupne a rozmýšľali sme, čo by sa do taštičiek hodilo. Dosť dlho nám to trvalo... Taštičky boli výborné za tepla na večeru, ale ešte lepšie boli za studena na raňajky. Neostáva mi nič iné iba vám tento recept odporučiť do pozornosti. Určite neoľutujete. :D

0 komentárov:

Zverejnenie komentára