streda 11. augusta 2010

Moussaka

Moussaka alebo musaka (s poslovenčeným názvom) je jedlo gréckej kuchyne. Ide o jedlo veľmi podobné lasagnam, taktiež sa zapeká v rúre, ale namiesto platov cesta použijeme zeleninu. Takže na prípravu potrebujeme:

1 x baklažán
2 x zemiak
1 x mleté mäso
1 x kečup
1 x cibuľa
1 x olej
1 x soľ
1 x čierne mleté korenie
1 x vegeta
4 x strúčik cesnaku
1 x tvrdý syr na strúhanie
1 x paradajka
1 x mlieko alebo smotana na varenie/šľahanie
1 x múka

Najprv si pripravíme mäso. Postup je taký istý ako pri lasagniach. Na panvicu dáme olej, na ktorom popražíme pokrájanú cibuľu. Ku popraženej cibuli pridáme mäso. To pražíme dovtedy, kým nezhnedne a pridáme k nemu dva pokrájané strúčiky cesnaku. Do masy mäsa pridáme kečup, poprípade trochu nahrubo postrúhaného syra a dochutíme ho korením a soľou. Plnka je hotová. Vezmeme zapekacie misky, ktoré vymastíme olejom. Olúpeme zemiaky a pokrájame ich na plátky. Baklažán taktiež pokrájame na asi polcentimetrové plátky. Do zapekacích misiek naukladáme zemiaky, na nich baklažán a zakryjeme to celé mäsom, ktoré sme si pripravili na panvici. Na mäso ide opäť baklažán, ktorý môžeme prekryť paradajkami a zvyšným pokrájaným cesnakom. Baklažán je podľa mojich skúsenosti s ním ako huba, ktorá je sama o sebe bez chuti. Záleží iba na tom, čo je v jeho blízkosti, od čoho by mohol chuť chytiť. V našom prípade pre dolnú vrstvu baklažánu platí, že bude chytať chuť od mäsa a horná vrstva baklažánu chytí chuť od paradajok a cesnaku. Na to ide zase vrstva zemiakov a vrstva syra. Zapekacie misky sú pripravené na zapekanie. Misky vložíme do rúry a zapekáme asi pätnásť minút. Počas tejto doby si pripravíme zátrepku z mlieka a múky. Tú dochutíme vegetou a podlejeme jedlo, ktoré necháme v rúre zapekať ďalších pätnásť minút. Po tejto dobe rúru vypneme a musaku necháme vychladiť. To je všetko. Dobrú chuť. :D

0 komentárov:

Zverejnenie komentára