utorok 29. júna 2010

Vitamíny

Čo sú to vitamíny? Niekedy som si myslel, keď mi mama povedala, že pomaranče obsahujú veľa vitamínov, že vitamínmi sú podlhovasté "strapčeky" dužiny v jednotlivých mesiačikoch... V skutočnosti sú vitamíny nízkomolekulové organické zlúčeniny, ktoré sa uplatňujú ako súčasť enzymatických systémov pri premene látok. Sú to látky pomerne nestále. Rozkladajú sa teplom alebo dlhotrvajúcim pôsobením svetla. Mikroorganizmy a rastliny si ich dokážu syntetizovať z jednoduchých látok. Živočíchy túto vlastnosť stratili, preto musia vitamíny prijímať v potrave. To by bola poučka. :D Aké vitamíny poznáme? V abecednom poradí:

Vitamín A (retinol) - Je nevyhnutný pre tvorbu zrakového purpuru rodopsínu. Nedostatok vitamínu A spôsobuje šeroslepotu. Zdrojom sú hlavne živočíšne tuky, rybí olej. Karotenoidy obsahuje mrkva, listová zelenina a niektoré druhy ovocia.

Vitamín B1 (tiamín) - Dôležitý pre metabolizmus sacharidov, najmä v nervoch a vo svaloch. Nedostatok spôsobuje smrteľnú chorobu beri - beri, zápaly nervov, ubúdanie svalov. Zdrojom vitamínu sú obilniny, kvasnice, pečeň.

Vitamín B2 (riboflavín) - Zúčastňuje sa pri oxidačných dejoch vo všetkých bunkách. Jeho nedostatok spôsobuje poruchy slizníc a kože, zápaly spojiviek. Nachádza sa v mlieku, kvasniciach.

Vitamín B5 (kyselina pantoténová) - Zúčastňuje sa na metabolických dejoch v bunkách. Nedostatok spôsobuje rôzne kožné ochorenia a dráždivosť. Zdrojom sú kvasnice, strukoviny, vajcia a mäso.

Vitamín B6 (pyridoxín) - Veľmi dôležitý pre metabolizmus aminokyselín. Jeho nedostatok sa prejaví rôznymi poruchami kože, prípadne i anémiou (málokrvnosťou). Zdrojom je mlieko, mäso, strukoviny.

Vitamín B9 (kyselina listová) - Spolu s vitamínom B12 sa podieľa na tvorbe nukleových kyselín, bielkovín a erytrocytov. Nedostatok sa prejavuje anémiou. Hlavným zdrojom je listová zelenina.

Vitamín B12 (kobalamín) - Dôležitý pre tvorbu nukleových kyselín a bielkovín. Nepostrádateľný pre tvorbu erytrocytov. Nedostatok spôsobuje pernicióznu anémiu (zhubnú málokrvnosť), degeneráciu nervov. Nachádza sa v pečeni a mäse. Tvorí sa aj činnosťou baktérii v hrubom čreve.

Vitamín C (kyselina askorbová) - Zúčastňuje sa na oxidačno-redukčných dejoch ako prenášač vodíka. Nepostrádateľný pre tvorbu a udržiavanie kostného tkaniva, väziva chrupiek zubov a medzibunkovej hmoty. Nedostatok vyvoláva chorobu skorbut,silnú únavu, bolesti hlavy, výrony krvi, vypadávanie zubov. Zdrojom je surová zelenina a ovocie.

Vitamín D (kalciferol) - Podporuje vstrebávanie vápnika v tenkom čreve a jeho ukladanie v kostnom tkanive. Pri jeho nedostatku kosti nemineralizujú, mäknú a deformujú sa, u detí sa vyskytuje krivica, u dospelých rednutie kostí. Zdrojom je hlavne rybí tuk a olej, maslo, mlieko. Účinkom UV žiarenia vzniká v koži z provitamínu (steroly).

Vitamín E (tokoferol) - Zabezpečuje normálnu funkciu pohlavných žliaz. Patrí medzi antioxidanty. Nedostatok môže spôsobovať i sterilitu. Nachádza sa v rastlinných olejoch.

Vitamín H (biotín) - Jeho nedostatok spôsobuje spomalenie rastu, kožné ekzémy a vypadávanie vlasov, anorexiu a depresiu. Tvorí sa v rastlinách ako špenát, paradajky, cibuľa. Takisto sa nachádza v pečeni a žĺtku.

Vitamín K (filochinón) - Veľmi dôležitý pri zrážaní krvi (tvorba protrombínu). V rastlinách má úlohu pri fotosyntéze. Pri nedostatku sa objavujú poruchy zrážania a je možný vznik nebezpečných krvácaní do telových dutín. Zdrojom je hlavne listová zelenina.

Vitamín PP (niacín) - Nepostrádateľný pri oxidačných a redukčných dejoch. Ak je ho nedostatok, prejavujú sa rôzne zápaly kože, poruchy trávenia a nervové poruchy. Nachádza sa v mlieku a kvasniciach.

Musím priznať ešte jednu vec, že nie som až taký múdry, aby som tento článok napísal len tak z hlavy. Na svoju obranu poviem iba toľko, že zdravá výživa a zdravý životný štýl boli vždy témy, ktoré ma veľmi zaujímali. Pred niekoľkými mesiacmi, možno už aj rokmi som si skopíroval z internetu tieto poučky, aby som ich mohol použiť niekedy-niekde. Teraz, keď som našiel pre ne priestor, tak som ich použil. Lenže neviem, z akého zdroja som čerpal, preto na tomto mieste nebude odkaz na nijakú stránku. Trochu ma to mrzí, ale je to pravda. :D

1 komentárov:

Janko povedal(a)...

Som zabudol povedať, že telo si vitamíny jednak nevie vyrobiť, ale ani uskladniť. Takže vitamíny je potrebné pravidelne dopĺňať. Ak máme prebytok nejakého vitamínu, tak spomínaný prebytok sa vylúči močom z tela von. :D

Zverejnenie komentára