nedeľa 19. decembra 2010

Ovocno-zeleninový šalát

V dnešnej dobe nie je prístup k rôznym potravinám taký ťažký, ako tomu bolo v minulosti. Netreba chodiť ďaleko, stačí skočiť takých tridsať rokov do minulosti. Za čias Československa a zlatého socializmu sa k nám dovážali potraviny iba zo socialistických štátov. Nebolo to toľko druhov potravín ako je tomu dnes. Za určitou potravinou bolo potrebné čakať a dostali ste sa k nej iba za predpokladu, že ste mali známosti. V tej dobe tu boli populárne kubánske pomaranče, sám si pamätám na prvé kiwi, ktoré som získal protekčne. Datle a figy sa dali zohnať iba pred Vianocami... Ani nebudem pokračovať. Iba pred nedávnom som zistil, že v Tescu predávajú tri druhy grepov (originál, pink a sweet), dva druhy toniku (originál a ginger), nápojov s označením Niečo-cola od výmyslu sveta, dokonca je možné kúpiť grep-gigant s názvom pomelo (podľa mňa najlepšia voľba). Ako dobre, že žijeme v dobe, v akej žijeme. :D Moje retro zamyslenie malo smerovať k tomu, že dnes už nie je problém dopracovať sa k rôznym druhom tovaru, stačí mať na to finančné prostriedky. Z doby zlatého socializmu je tento recept na ovocný šalát, ktorý som musel (väčšinou nasilu) jesť v čase môjho detstva. Čo potrebujeme?

1 x jablko
1 x pomaranč
1 x banán
1 x škoricový cukor

Ovocie pokrájame na kocky a vymiešame so škoricovým cukrom. K tomuto šalátu mám dodnes silnú apatiu, ale mnohí ľudia ho chvália. Ja si nemôžem pomôcť... A práve preto som vymyslel nový druh, ktorý je omnoho chutnejší. Potrebujeme:

1 x jablko
1 x grep
1 x mandarinka
1 x mrkva
1 x vanilkový cukor (niekedy označovaný ako vanilínový cukor)

Príprava je jednoduchá. Ovocie pokrájame na kocky, mrkvu najemno postrúhame na strúhadle a vymiešame spolu s vanilkovým cukrom. Šalát je hotový, zdravý a navyše chutný. :D Dobrú chuť...

0 komentárov:

Zverejnenie komentára