piatok 23. apríla 2010

Kuracia alebo hovädzia ?

Hneď na úvod upozorňujem, že tento príspevok naväzuje na predchádzajúci príspevok s názvom "Zeleninová alebo mliečna?". Bez prečítania predchádzajúceho článku bude pochopenie tohto príspevku veľmi obtiažné, keď nie priam nemožné.

Piekli ste niekedy kurča? Najradšej mám kurča (nazývam ho tiež Kinder-kurča), ktoré skrýva vo svojom vnútri prekvapenie v podobe vnútorných orgánov, k akým nepochybne patria srdce, pečeň a žalúdok, možno aj obličky, ale nimi si nie som celkom istý (v budúcnosti si táto skutočnosť zaslúži určite dôkladnejší prieskum). Tieto vnútornosti stále odložím do mikroténového sáčku, ktorého obsah obohatím aj o nejakú tu kožičku, krk či masnotku a hodím do mrazničky. Pred varením kuracej polievky sáčok vyberiem a pridám do polievky ako hlavnú ingredienciu. Ak sa takýto sáčoček vo vašej mrazničke nenachádza, tak je najlepšie hodiť do polievky nejakú starú kuru, samozrejme nie živú. Najlepšie nejaký kurací trupík, ktorý sa dá zakúpiť za lacný peniaz v špecializovaných predajniach na predaj kuracích trupíkov a iných častí kuracích tiel, respektíve kúskov tiel inej hydiny. Nebudem sa rozpisovať ohľadom prísad a prípravy kuracej polievky, pretože sa v podstate jedná o polievku zeleninovú. Rozdiel je iba v tom, že pri príprave nepoužijeme bujón zeleninový, ale kurací. Toť vsio.

Hovädzia polievka sa pripravuje taktiež na báze zeleninovej polievky, s tým rozdielom, že do polievky nepridávame zeleninový bujón, ale bujón hovädzí. Namiesto sáčku s kuracími drobkami do polievky vložíme kus hovädzieho mäsa, keďže hovädzina je dosť žuvačková, je potrebné ju dlho variť. Plameň (najlepšie ten, ktorý horí pod hrncom s polievkou) stíšime na minimum a necháme bublať aj dve hodiny. Polievka je hotová. Ešte jedna maličkosť, ktorá ma napadla v súvislosti s hovädzou polievkou je tá, že nemusíme hneď kupovať kus vykostenej hovädziny (napríklad plece), ale môžeme kúpiť kus nevykosteného chrbta, takzvané rebierko, s malou časťou rebier. To po uvarení z polievky vytiahneme a necháme stiecť. Po dôkladnom odtečení ho vložíme do rúry a necháme zapiecť. Po zapečení a miernom vychladení mäso oberieme a konzumujeme spolu s horčicou podobne, ako párky. Mňam, mňam. :D

0 komentárov:

Zverejnenie komentára