piatok 23. apríla 2010

Zeleninová alebo mliečna ?

Polievka. Mňam, mňam. Hlavnou surovinou, ktorú budeme potrebovať je zelenina. Najlepšia je čerstvá. Obsahuje najviac vitamínov, i keď pri varení polievky nám to môže byť úplne jedno, keďže sa aj tak vyvaria a znehodnotia. V čase nedostatku čerstvej zeleniny používame zeleninu mrazenú. Tá sa dá ľahko zakúpiť vo väčšine špecializovaných obchodoch (pozor, z železiarstve, v obuve a podobných obchodoch ju nedostávajú). Najlepší spôsob prípravy mrazenej zeleniny je ísť v lete na záhradku, nakopať mrkvu a petrušku, uchmatnúť kareláb, zelér, karfiól, brokolicu, ružičkový kel, poprípade papriku a cibuľu. Zeleninu poriadne poumývať, očistiť a pokrájať na malé kúsky, premiešať a pobaliť do mikroténových sáčkov. Tie uložiť do mrazničky a nechať zmraziť. V prípade, že máme chuť na zeleninovú polievku, jeden zo sáčkov vyberieme a použijeme pri príprave. Takže, načrtneme príklad, že čisto hypoteticky máme chuť na zeleninovú polievku. Ako na to? Jednoducho. Najprv prísady:

1 x sáčok s mrazenou zeleninou (respektíve čerstvá zelenina)
1 x zeleninový bujón
1 x soľ
1 x čierne mleté korenie
1 x vegeta

Pokračujeme. Do hrnca vložíme obsah zmrazeného sáčku a zalejeme vodou. Pridáme bujón a dochutíme soľou, korením a vegetou. Následuje najdôležitejší krok, bez ktorého príprava nie je možná... Zapneme sporák. Polievku varíme dovtedy, dokedy zelenina nezmekne a neuvarí sa. To je všetko.

Podobne varíme aj mliečnu polievku, do ktorej by som však odporúčal dať iba koreňovú zeleninu. Pred jej dovarením vlejeme do hrnca mlieko. Necháme prevrieť a mliečna polievka je hotová. Navrch polievky, ktorá sa zatiaľ nachádza v hrnci, hodíme dva prúžky masla pre lepšiu chuť. Čože? Vravíte, že je to zložité? Ani náhodou... Skúste a posúďte sami. :D

0 komentárov:

Zverejnenie komentára