piatok 23. apríla 2010

Klasické rizoto

Neviem, či ste niekedy v živote zažili situáciu, keď vám v hrnci s polievkou ostala zelenina a kúsok mäsa. Čo s tým? Práve na tento typ problému, ponúka riešenie náš blog. Ideme na to! Zeleninu vyberieme, ak je v celku, tak ju pokrájame. Vyberieme mäso, ak nie je vykostené, tak ho vykostíme (vykosťovanie - proces, pri ktorom oddeľujeme mäso od kosti). Mäso taktiež pokrájame na malé kúsky. Dáme uvariť ryžu, najlepšie vo varnom sáčku. Do vody, v ktorej varíme ryžu odporúčam pridať bujón podľa vlastného výberu, respektíve trochu vegety. Ryža bude po uvarení krásne žltá. Ryžu vymiešame spolu s mäsom a zeleninou. Zmes, ktorá nám vznikne sa nazýva klasické rizoto. Aby vás rizoto pri jedení nedusilo, počas miešania pridajte trochu masla. Keď je zmes ešte horúca môže to byť kúsok masla rovno z chladničky, ak pripravujete rizoto za studena, bolo by dobré maslo najprv rozpustiť.

Rada pre začiatočníkov: Ak patríte k vegetariánom, tak do rizota nepridávajte žiadne mäso. To by bola tvrdá rana proti vášmu vnútornému presvedčeniu. Takýto typ rizota budeme uvádzať pod názvom zeleninové rizoto.

Na povrch rizota môžeme najemno postrúhať trochu tvrdého syra. Ako príloha k jedlu sa hodí kyslá uhorka alebo cvikla pokrájaná na kocky. Dobrú chuť. :D

0 komentárov:

Zverejnenie komentára