štvrtok 22. apríla 2010

Pečené zemiaky a nepravé tzatziki

Po recepte na výdatne raňajky zverejňujem recept na dobrú večeru. Ako už prezrádza názov, pôjde o pečené zemiaky s omáčkou tzatziki. Neviete čo slovo tzatziky znamená? Jedná sa o grécku chuťovku. Uvidíte sami. Na prípravu potrebujeme:

1 x pochúťková smotana
1 x čerstvá uhorka
1 x strúčik cesnaku
1 x čierne mleté korenie
1 x soľ
1 x vegeta (vyskytuje sa aj pod názvom Podravka)
5 x zemiak
1 x olej

Prvý krok je olúpanie uhorky. Olúpanú uhorku postrúhame na hrubo, na strúhadle a necháme stiecť alebo z nej vyžmýkame nadbytočnú vodu pomocou gázy. Odporúčam to prvé. Olúpaný cesnak postrúhame pre zmenu na jemno. Do misky vykydneme pochúťkovú smotanu, pridáme postrúhanú uhorku a cesnak, dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Máčanku k zemiakom máme hotovú. Vložíme ju do chladničky dovtedy, pokým neupečieme zemiaky.

Zemiaky poriadne umyjeme a rozkrojíme, najlepšie nožom, na dve rovnaké polovice. Do tanierika nasypeme vegetu. Čerstvo mokvajúcu časť každého zemiaku priložíme k tanieriku a poriadne ju povegetujeme. Na plech nalejeme trochu oleja a na poolejovanú plochu poukladáme zemiaky povegetovanou časťou hore. Pečieme približne 15-20 minúť.

Upečené zemiaky podávame pokiaľ sú ešte teplé spolu s dobre vychladenou omáčkou.

Upozorňujem, že originálne tzatziky sa pripravujú možno inak, ale aj tieto naše nepravé tzatziky stoja za ochutnanie... Dobrú chuť :D

0 komentárov:

Zverejnenie komentára