streda 28. apríla 2010

Obložené chlebíčky a chuťovky

Presne tak, ako sa spieva v jednej pesničke od skupiny Vypsaná fixa: "...konečně přišlo jaro, moje tělo to zaregistrovalo...", tak aj moje telo a myslím, že nebudem ďaleko od pravdy, keď poviem, že aj vaše telá zaregistrovali príchod jari. Nemyslím tým iba zvýšenú túžbu po telesnom kontakte s inou osobou (moment, trochu som odbočil, ako keby zo mňa hovoril kamarát Sigmund Freud), ale predovšetkým myslím na jarné prebudenie sa prírody po zime a všetky tie klíčiace veci v nej. Konečne po dlhej, krutej zime máme možnosť načerpať vitamíny nielen zo šumivých multivitamínov a iných tabletových foriem, ale aj z čerstvého ovocia a zeleniny, proste z vecí, ktoré sa začali objavovať na pultoch v obchodných domoch ako huby po daždi. Konečne sa po roku stretávame so zelenou cibuľkou, redkvičkou a inými plodmi jari. Neviem, kedy sa dostanem k téme, o ktorej chcem písať, pretože sa vo mne ozýva jarný duch a jeho hlas (ktorý si väčšinou uvedomujem iba v tomto období) mi našepkáva. Hmmmmmmmmmm. Super! Hlavne, že konečne je preč ten hnusný sneh... Takže. Raňajky bohaté na vitamíny:

1 x sendvič (najlepšie krájaný)
1 x maslo (alebo Perla, Flóra, respektíve Rama)
1 x zelenina (podľa vlastnej chuti)
1 x soľ

Sendvič namastíme maslom, narežeme redkvičku na plátky, obložíme ňou plátok sendviča a osolíme. Takýmto spôsobom pokračujeme a pripravujeme ďalšie a ďalšie chlebíčky.

Namiesto redkvičky môžeme nakrájať aj čerstvú cibuľku a pokračovať vo výrobe chlebíčkov hore načrtnutým spôsobom.

Cibuľku je možné nahradiť aj cesnakom, odporúčam predovšetkým lovcom upírov a exorcistom.

Obdobne je možné pokračovať s paprikou alebo uhorkou, respektíve s paradajkou (hoci tá patrí podľa najnovších zistení medzi ovocie).

Pre tých, ktorí nemajú radi vitamíny odporúčam kúpiť šunku, salámu alebo slaninu a obložiť si chlebík podľa vlastnej fantázie. Na takýto chlebík sa hodí aj vajce uvarené natvrdo, samozrejme narezané na plátky, nie v celku. Ak máte radi ťažké jedlá, odporúčam chlebík okrem masla natrieť aj horčicou, respektíve tatárskou omáčkou alebo kečupom. Ak sa vám zdá takáto kombinácia stále slabá, môžete navrch pridať plátok tvrdého syra, respektíve kúsok mäkkého syra (karička alebo favorit sú plné tuku, preto sa mi na tento účel zdajú byť ideálne). Na prizdobenie môžete použiť nejakú zaváraninu ako kyslá uhorka alebo kapia. Ak vám to nestačí a chýba vám tam ešte rybacina, tak odporúčam pridať nejaké to slané očko alebo kaviár. Slané očka a kaviár by som skôr odporúčal na čisto rybacie chuťovky, pretože chuť obloženého chlebíka môžu značne pokaziť. Ak chcete natrepať na kúsok sendviča čo najviac vecí, tak odporúčam kúpiť si rovno krájaný chlieb. Ešte by som rád vysvetlil, že chuťovky (alebo jednohubky) sú vlastne také minimalistické obložené chlebíčky. Ako základ neslúži sendvič alebo chlieb, ale na kolieska pokrájaný rožok. Ozdobená chuťovka sa zvykne prepichovať špáratkom alebo ihlicou určenou presne pre tento účel. Špáratko alebo ihlica slúžia na uchytenie jednohubky a jej následné vloženie do ústnej dutiny, pričom špáratko alebo ihlica ostáva v ruke. Nebudem ďalej pokračovať v načatej téme, pretože z obložených chlebíčkou sa stáva vysokokalorická záležitosť, ktorej sa nemienim venovať... Cholesterolovým bombám sa totiž vyhýbam.

Musím však povedať, že jediný druh obloženého chlebíka, ktorý mám rád, pretože je jednoduchý na prípravu a navyše je chutný, je chlebík s postrúhaným syrom. Hoci neobsahuje žiadnu čerstvú zeleninu, sem-tam si aj tak na ňom pochutnám. Hoci, keď tak rozmýšľam, je pravda, že už som tento druh chlebíčka dlho nejedol... Nevadí. Kúsok sendviča natrieme maslom a posypeme postrúhaným syrom (najlepšie ementál alebo eidam). Raňajky sú hotové. Odporúčam konzumovať s pohárom mlieka. :D

0 komentárov:

Zverejnenie komentára