streda 21. apríla 2010

Šťastie v nešťastí...

Hovorí vám niečo slovo lepok alebo glutén? Nie? Tak následuje poučka: "Ide o zmes proteínov gliadínu a glutenínu. Spolu so škrobom sa nachádzajú v endosperme semien niektorých obilnín ako sú pšenica, raž, jačmeň a ovos." Nejaké malé percento (neviem vam povedať presné číslo) vykazuje na lepok intoleranciu. Inými slovami, ich organizmus lepok neznáša. Žiaľ, medzi týmito pár percentami ľudí sa ocitla aj Zuzka, pri ktorej musím nielen rozmýšľať nad tým, čo položím na stôl, ale i nad tým, či je ten či onen pokrm pre jej jazýček vhodný. Takže naše nešťastie spočíva v tom, že nad Zuzkou rozprestrela svoje perute zákerná a zlá celiakia, ale na druhej strane, naše šťastie spočíva v spôsobe, akým sa vieme s touto smutnou skutočnosťou vyrovnať. Takže... Ak má niekto záujem vyhľadať všetky príspevky týkajúce sa tejto nechcenej záležitosti, môže ich vyhľadať podľa nálepky "Gluten-free". :D

0 komentárov:

Zverejnenie komentára