streda 21. apríla 2010

Banánové mlieko

A konečne je tu prvý recept. Tento pokrm je vhodný ako neskorá večera alebo skoré raňajky. K príprave potrebujeme:

2 x banán
1 x mlieko
1 x škoricový cukor

Vezmeme väčšiu nádobu, vlejeme do nej mlieko, vysypeme cukor a zapneme ponorný mixér. Banány po kúskoch vhadzujeme pod rotujúcu vrtuľku mixéra a mixujeme dovtedy, pokým nie sú "na blato". Potom mixér vypneme, opláchneme a odložíme (je to najdôležitejší krok). Banánové mlieko, ktoré nám vzniklo nalejeme do čím väčších pohárov a podávame. Dobré čo? :D

Existuje ešte jeden podobný typ mlieka ako mlieko banánové - mlieko jahodové. Príprava je rovnaká, ale namiesto kúskov banána mixujeme jahody (samozrejme odstopkované, ale nemusí to byť pravidlo). K jahodám sa lepšie hodí namiesto škoricového cukru použiť cukor vanilkový. Počul som aj o melónovom mlieku, ale to som neskúšal... Podľa mňa to už musí byť trochu divé. Ak máte radi takéto divoké chute, tak do banánového, respektíve jahodového mlieka odporúčam ešte počas mixovania pridať polievkovú lyžicu horčice (najlepšie kremžskej), čajovú lyžičku ľubovoľného korenia. Najlepšie je zmes na ryby alebo celé čierne korenie. Pre milovníkov pikantných nápojov odporúčam pridať čili papričku, či už sušenú-drvenú alebo zaváranú, najlepšie však čerstvú. Fanúšikovia Jimmiho Hendrixa môžu pridať aj zo dva, tri muškátové orechy. Nesmieme zabudnúť pridať šampiňóny a trochu brokolice. Nakoniec pridáme tri polievkové lyžice olivového oleja a tri až päť kvapiek polievkového korenia (staršie generácie poznajú pod názvom Magi). Lahodný nápoj (staršia literatúra označuje aj ako MEGA-HU) je hotový. Je to bomba!!! Na jej aktiváciu je však potrebné urobiť 5-10 drepov. Ostáva mi len popriať dobrú chuť. :D

Rada pre začiatočníkov: Jahody pred mixovaním umyjeme, banány olúpeme.

1 komentárov:

Janko povedal(a)...

Dnes sme skúsili urobiť čučuriedkové mlieko. Je fajn a má výbornú farbu. :D

Zverejnenie komentára