štvrtok 22. apríla 2010

Hemendex a iné vaječné špeciality

Hemendex. Jedná sa o skvelé jedlo, keď sa ráno chcete poriadne najesť. Poslovenčený názov prezrádza hlavné ingrediencie. Na hemendex (Ham and eggs - Šunka a vajcia) potrebujeme:

1 x šunka (najlepšie bezlepková :D)
3 x vajce
1 x soľ
1 x olej

Takže, ideme na to. Na panvicu nalejeme trochu oleja a jej rovnú plochu obložíme šunkou. Do pohára rozbijeme vajcia a osolíme ich štipkou soli. Rozmiešame a vylejeme na mierne opraženú šunku. Po nejakej dobe by bolo dobré celú šunkovo-vajcovú masu otočiť. Šikovnejší môžu skúsiť prehodiť celú zmes podobne ako sa prehadzujú palacinky. Osobne som to skúsil a ďalším neodporúčam. Nebudem sa na túto tému bližšie rozpisovať... Hemendex môžeme posypať nadrobno nakrájanou pažítkou alebo najemno nastrúhaným syrom. Jednoduché, čo?

Rada pre začiatočníkov 1: Ak nemáte poruke šunku, nezúfajte. Na panvicu s olejom vylejte vajcia, ktoré si pripravte ako na hemendex. Miešajte ich kým nestuhnú. Pokrm, ktorý vám vznikne sa nazýva praženica alebo trhané vajcia.

Rada pre začiatočníkov 2: Ak máte šunku a bojíte sa prehadzovať hemendex zo strany na stranu, tak šunku pokrájajte a chvíľu popražte na oleji, ktorý sa nachádza na panvici. Pridajte vajcia, ktoré ste si pripravili ako na hemendex a postupujte ako pri praženici. Pokrm, ktorý ste získali sa nazýva praženica so šunkou. V prípade, že nemáte poruke šunku, kľudne môžete použiť šunkovú alebo obyčajnú salámu, slaninu alebo inú údeninu.

V súvislosti s hemendexom a praženicou ma napáda ešte jeden recept. Volá sa to, že volské oko. Je to jednoduché. Na panvicu s olejom rozbijeme vajcia, ktoré nemiešame. Necháme ich chvíľu smažiť a dochutíme štipkou soli. A je to! Volské oko je hotové.

Rada pre začiatočníkov: Ak nemáte radi slizovitý hnus, ktorý vznikne nedostatočnou tepelnou úpravou bielka pri príprave volského oka na jeho povrchu, stačí počas prípravy panvicu prikryť pokrievkou. Najlepšie rovnako veľkou ako je panvica. Pri skladaní pokrievky použijeme rukavicu alebo utierku. Milovníci napätia môžu kľudne holou rukou.

Dúfam, že môj ďalší príspevok obohatil vaše intelektuálne sféry a opäť ste sa niečo nové dozvedeli. Inak, aj osobnostný rozvoj a rast pre ľudí menejvzdelaných až slabomyseľných je poslaním a podstatným cieľom tohto blogu. Ďakujem za pozornosť.

1 komentárov:

Janko povedal(a)...

Som chcel ešte poznamenať, že praženicu je možné pripraviť aj na cibuli (najlepšie na čerstvej) a to tak, že cibuľku pokrájame a popražíme na oleji. Potom pridáme vajcia. Cibuľku je možné nahradiť šampiňónmi, čerstvou paprikou a paradajkami alebo lečom. :D

Zverejnenie komentára