nedeľa 11. júla 2010

Bielkoviny

Bielkoviny (proteíny) sú vlastne zlúčeninami aminokyselín, ktoré majú v ľudskom organizme stavebnú, obrannú, energetickú, katalytickú a regulačnú funkciu. Bielkoviny prijímané stravou hodnotíme podľa toho, či obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Takéto bielkoviny nazývame plnohodnotné bielkoviny. Ich zdrojom sú predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu a vhodné voľné kombinácie rastlinnej potravy. Zdrojom bielkovín sú vajcia, mäso, mlieko, mliečne výrobky, ryby, sójové bôby, semená, obilniny, strukoviny, pšeničné klíčky. Niektoré potraviny rastlinného pôvodu neobsahujú plnohodnotné bielkoviny, čiže chýba im niektorá esenciálna aminokyselina, ale ich vhodnou kombináciou sa môže dopĺňať. Nedostatok bielkovín môže spôsobiť slabý rast a vývin buniek, chudokrvnosť, svalové napätie, náchylnosť k infekčným chorobám, nesprávnu funkciu žliaz a dlhé hojenie rán. Nadbytok bielkovín môže viesť k vzniku srdcových ochorení, rakoviny hrubého čreva a reumatizmu. Doporučená denná dávka je individuálna.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára