pondelok 12. júla 2010

Horkyňové chipsy

Neviete čo je to horkyňa? Horkyňa je slangový výraz pre rýdzik korenistý, čo je inak jedlá a celkom chutná huba. Iný výraz pre túto hubu je aj mlieč, pretože po jej zrezaní z nej vyteká tekutina podobná mlieku. Chutnať ju prosím nechutnajte, stačí, že som to urobil ja. Už viem prečo sa tento typ rýdzika nazýva korenistý. Práve v tomto období je (aspoň u nás) horkýň plný les. Sú to biele huby, preto ich už z diaľky vidno. Sú určené k viac-menej okamžitej konzumácii, pretože po dlhšom uskladnení sú až príliš horké. Z toho asi aj slangový názov. Príprava horkýň je veľmi jednoduchá. Najprv hlávky očistíme od zeminy a listov (nôžky sa nezbierajú, aspoň ja ich nezbieram) a poukladáme ich na panvicu s rozohriatym olejom. Niekto ich opeká iba hlavou dolu, ale ja ich po nejakej dobe obraciam. Pražím ich asi 5 minút. Horkyne tvoria výborné predjedlo k čomukoľvek. Mňam. Horkyne vám vrelo odporúčam. :D

0 komentárov:

Zverejnenie komentára