štvrtok 1. júla 2010

Francúzske zemiaky s plesnivým syrom

Možno ste si všimli, že veľa receptov z poslednej doby sa týka práve janského misiek. Ani tento recept nebude výnimkou, pretože zapekanie v janského miskách sme si celkom obľúbili. Tentokrát sme doma pripravovali francúzske zemiaky. Nepoznáte ich? Tak potom pekne poporiadku. Potrebujeme:

5 x stredne veľký zemiak
2 x párok alebo klobása, odporúčam kabanos
4 x vajce
1 x vegeta
1 x čierne mleté korenie
1 x plesnivý syr
1 x tvrdý syr na strúhanie
1 x olej
1 x strúhanka

Očistíme zemiaky a pokrájame na tenké plátky. Tie necháme stáť v studenej vode, aby nesčernali. Medzitým ako sa dostaneme k samotným zemiakom, uvaríme párky a vajcia natvrdo. Párky a vajcia po uvarení pokrájame na kolieska. Pozor! Vajcia pred krájaním olúpeme. Zemiakové plátky vyberieme z vody a posypeme vegetou. Janského misky poolejujeme a vysypeme strúhankou, v našom prípade bezlepkovou. Ukladáme do nich po vrstvách zemiaky, párky, vajcia a na plátky pokrájaný plesnivý syr. Postup opakujeme dovtedy, pokým nemáme plnú misku. Na úplný vrch nahrubo nastrúhame tvrdý syr. Misku zavrieme a vložíme do predhriatej rúry na približne 30 minút.

Rada pre začiatočníkov: Francúzske zemiaky je možné robiť na dva spôsoby. Hore je uvedený prvý spôsob. Druhý spôsob je ten, že vajcia do misky nevkladáme. Vajcia nevaríme, ale iba rozbijeme do pohára a dochutíme vegetou. Asi po desiatich minútach misky vytiahneme z rúry a zemiaky podlejeme vajcom. Misky opäť vložíme do rúry a počkáme, kým zemiaky nedôjdu. Toť vsio :D

0 komentárov:

Zverejnenie komentára