piatok 2. júla 2010

Cukry

Cukry (sacharidy) sú najrýchlejším zdrojom energie pre organizmus. Rozdeľujú sa na monosacharidy, disacharidy a polysacharidy. Medzi monosacharidy patrí:
Glukóza (hroznový cukor) - má v tele osobitnú funkciu. Je jedinou formou, v ktorej prúdi cukor v krvi a v tejto forme sa dostáva do celého tela. Využíva sa ako stály pohotový zdroj energie alebo sa dodatočne ukladá vo forme glykogénu, čo je živočíšny škrob nevyhnutný pre činnosť svalov. Glukóza sa v potravinách vyskytuje najmä v sladkých ovocných plodoch a mede.
Fruktóza (ovocný cukor) - je sladšia ako glukóza, v tele sa rýchlo mení na neutrálne cukry. Dôležitý je jej polysacharid škrob inulín, ktorý sa nachádza v čakanke. Užívajú ho najmä diabetici ako náhradu škrobu.
Galaktóza (mliečny cukor) - je súčasťou mozgových lipoproteínov. Je zdrojom cukru najmä u detí.
Manóza (sladový cukor) - nachádza sa v kôre pomarančov. Spolu s galaktózou by nemala chýbať v detskej výžive.
Medzi disacharidy patrí:
Maltóza (sladový cukor) - vzniká hydrolýzou škrobu. Má veľký význam v pivovarníctve.
Laktóza (mliečny cukor) - pre kojencov je niekoľko mesiacov zdrojom sacharidov. Vyskytuje sa logicky v materskom mlieku.
Sacharóza (repný cukor) - je zložená z molekúl glukózy a fruktózy.
Medzi polysacharidy patria:
Škrob - je zásobný polysacharid rastlín. V rastlinách sa nachádza vo forme zrniek. Škrob je najviac zastúpená zložka potravy. Vyskytuje sa v najmä v obilninách, ryži a zemiakoch.
Glykogén - je živočíšny škrob, zložený z veľkého množstva pospájaných molekúl glukózy. Je dôležitou zásobárňou energie.
Celulóza - je štruktúrny polysacharid prítomný v rastlinách. Pre človeka je nestráviteľná, ľudský organizmus nemá žiaden enzým, ktorý by dokázal celulózu štiepiť. Ale je pomerne dôležitá pre správnu peristaltiku čriev.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára