pondelok 10. mája 2010

Hlivová polievka

Viete čo sme mali dnes na obed? Polievku z hlivy ustricovej. Podhubie hlivy je možné kúpiť v domácich potrebách (aspoň u nás je to tak). Toto podhubie sa zmieša s drevenými pilinami a nechá zapariť (ale to už neviem povedať s istotou). Piliny s podhubím sa vložia do igelitového vreca a vrece sa položí alebo zavesí niekde do tieňa, má tam byť teplota cca 13 stupňov, samozrejme Celzia. Do vreca sa spravia otvory a z týchto otvorov po nejakej dobe vyrastú trsy hlivy. Tak vidíte, akým jednoduchým spôsobom sa z vás dokáže stáť hubár. Podobne sa dajú doma dopestovať aj šampiňóny. Ale dosť o pestovaní húb. Jeden takýto doma dopestovaný trs hlivy som včera získal od svojich rodičov, ktorí sa rozhodli takýmto umelým spôsobom hubárčiť. Rozhodol som sa spraviť hlivovú polievku, ktorá je povestná svojou aromatickosťou. Teda. Na prípravu potrebujeme:

1 x hliva ustricová (respektíve šampiňóny alebo barania hlava)
1 x sáčok s mrazenou zeleninou
1 x čierne mleté korenie
1 x sladká mletá paprika
1 x vegeta (alebo čistá soľ)

Hlivu pokrájame na stredne veľké kúsky a dáme variť so sáčkom mrazenej zeleniny (poprípade so zeleninou čerstvou). Dochutíme všetkým hore uvedeným korením a varíme, pokým zelenina nebude mäkká a jedlá. :D That´s it!

Rada pre začiatočníkov: Barania hlava je huba, ktorej spisovný názov asi neuvediem, pretože v každom kraji sa táto huba nazýva trochu inak. Pre fajnšmerkov uvediem jej latinský názov, je to Polyporus umbellatus, skúste to hodiť do googlu. Mnoho hubárov ju považuje za najaromatickejšiu hubu.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára