nedeľa 16. mája 2010

Čaj, káva a energické nápoje

Ja osobne nepijem veľa čaju, ale Zuzka pije čaj každú chvíľu. Laik si pod slovom čaj vybaví bylinky v sáčku zaliate horúcou vodou. Takýto výklad by bol celkom v poriadku. Tieto už spomenuté čajové sáčky by som však rozdelil na čaje "pravé" a "nepravé". Nepravé čaje sú čaje ako som už spomenul bylinkové a ovocné. Bylinkové čaje mám rád pre ich vôňu a chuť prírody. Ovocné čaje, podobne ako ovocné víno rád nemám. Doma máme nejaké to ovocné čajové vrecúško iba pre prípad, že príde návšteva, ktorá nemá rada "pravé" čaje. Pod pravými čajmi chápem odvary z listov rastliny s názvom čajovník (latinsky Thea). Divoký čajovník rástol v juhovýchodnej Ázii. Dnes sa čajovník pestuje. Je to krík vo veľkosti 10-15 metrov, niekedy dorastá do veľkosti až 30 metrov. Na plantážach sa však pestuje iba vo výške jedného metra, kvôli lepšiemu prístupu k listom. Názov "čaj" vznikol z dvoch ázijských dialektov. Jeden označuje rastlinu čajovníka ako čcha a druhý ako te. Preto sa vo svete sa môžeme stretnúť s dvomi formuláciami týchto názvov. "Pravé" čaje sa rozdeľujú na čaje zelené (najsilnejšie), čierne (najpoužívanejšie), modrozelené alebo polozelené (označované ako oolong, tvoria prechod medzi zelenými a čiernymi čajmi, tie som ešte nepil), biele (špeciálne čaje vyrábané s čajovníkových pupeňov a najvrchnejších lístkov) a pu-ehr (čaje odležané aj niekoľko rokov, sú považované za liečivé). Čajový nápoj sa podáva ako za tepla, tak za studena s ľadom. čaj sa podáva buď s cukrom alebo medom, častokrát s citrónom a či už čerstvým alebo sušeným mliekom. Existujú aj instantné čaje, ale tie mi pripadajú už veľmi umelé. Dajú sa kúpiť v každom automate na kávu. Instantný čaj oproti instantnej káve už nie je ono. Kávu mám rád tak instantnú ako klasickú. Kávou, ako kávovym nápojom rozumieme odvar z pražených bôbov kávovníka. Kávovník ako rastlina pochádza z Afriky a Ázie, za svetovú veľmoc v pestovaní kávy sa považuje Brazília. Názov "káva" pochádza z Etiópie, kde kávové bôby nazývali kaffa. Najprv sa káva iba žula, potom sa začala variť. Poznáme viac druhov kávy. Na prípravu kávovinovej zmesy sa používajú dva druhy kávy. Prvou je káva označovaná ako arabica, je to káva zo semien kávovnika s názvom Coffea arabica. Druhou je káva označovaná ako robusta, čo je káva zo semien kávovníka označovaného ako Coffea canephora. O chuť a vôňu kávovinovej zmesy sa stará arabica, o farbu robusta. Čím je káva tmavšia a horkejšia, tým viac robusty obsahuje. Najdrahšie kávy obsahujú iba arabicu. Kávovinová zmes sa zalieva buď rovno do pohára, v ktorom je prichystaná kávovinová zmes (turecká káva) alebo cez prístroj (pressovar), ktorý vriacu vodu preženie kávovinovou zmesou a do pohára sa dostane iba čistá káva (espresso). Espresso slúži na prípravu ďalších kávovinových nápojov akými sú cappuccino (1/3 espresso, 1/3 mlieko a 1/3 mliečna pena), caffe latte alebo latte macchiato (latte - mlieko, macchiato - škrvna). Prečo sa vlastne pije káva a čaj? Kávové bôby a listy čajovníka obsahujú látku zvanú kofeín. Pri čajovníkových listoch sa častokrát označuje ako teín. Je to látka zvyšuje bdelosť, zlepšuje koordináciu, zvyšuje krvný tlak a srdečnú frekvenciu, uvoľňuje dýchacie cesty a pôsobí močopudne. Kofeín by sme mohli označiť ako návykovú látku, preto je veľa ľudí v dnešnej dobe závislých na káve alebo čaji. Závislosť, ktorá vzniká na kofeíne sa nazýva kofeinizmus. Vzniká pitím veľkých dávok kávy alebo čaju, v dnešnej dobe sú populárne energetické drinky obsahujúce kofeín vďaka rastline zvanej guarana. Kofeín obsahuje aj Pepsi-cola, Coca-cola alebo Kofola vďaka prísade z colových orechov, ktoré sa pestujú v Afrike. Na zvýšený príjem kofeínu si treba dávať pozor (hlavne ženy počas tehotenstva), ale nemyslím si, že by sa jednalo o "tichého zabijaka". Kvôli jeho povzbudivým účinkom nie je potrebné kofeín za každú cenu vyhľadávať, ale na druhej strane, ani sa mu striktne vyhýbať. Heslo znie: "Všetko s mierou." :D

1 komentárov:

Janko povedal(a)...

Ešte som chcel povedať, že minule sme našli v Bille instantnú, a teraz dávajte dobrý pozor - ľadovú kávu. Sáčok s takouto kávou stačí vymiešať, najlepšie ponorným mixérom so studeným mliekom a letný osviežujúci nápoj je hotový. :D

Zverejnenie komentára