utorok 11. mája 2010

Tekvicový prívarok

Poznáte zeleninu s názvom tekvica? Je to akoby veľká uhorka vo veľkosti melóna. Hovorí vám niečo slovo Helloween? Nemyslím heavy-metalovú kapelu, ale americký sviatok paralelný s našim sviatkom Všetkých svätých. Keď tak rozmýšľam, tak aj skupina Helloween má jednu tekvicu v názve. Tak. Ide iba o predstavu a tú už máte. Lenže tekvica sa nedlabe iba kvôli tomu, že sa potom do nej vloží sviečka, ale s tekvice je možné pripraviť aj chutný pokrm. Neviem, či slovo "chutný" tento pokrm celkom vystihuje, pretože tekvicový prívarok mi stále pripadal taký nemastný-neslaný. Lenže, dnes sa mi podaril prívarok priam excelentný. Ste zvedaví? Tak čítajte ďalej. Na prípravu tekvicového prívarku potrebujeme:

1 x tekvica (ideálne už nastrúhaná a zmrazená)
1 x cibuľa alebo pór
1 x strúčik cesnaku
1 x zátrepka alebo zápražka (výrobu oboch som už opisoval)
1 x vegeta
1 x čierne mleté korenie
1 x soľ

Ako som už napísal, ideálne by bolo, keby ste už mali tekvicu pripravenú v mikroténovom sáčku v mrazáku a iba ju vybrali, ale ak nemáte nevadí. Treba na to myslieť v lete, keď je tekvice vyše hlavy. Ak máte čerstvú tekvicu, tak ju prekrojte na dve polovice, polievkovou lyžicou jej mäkké časti spolu so semenami vydlabte. Semená môžete povyberať a vysušiť. Popražené na oleji posypané soľou budú slúžiť ako pochúťka. Ak máte tekvicu vydlabanú, môžete ju rozrezať na ešte menšie časti a vrchnú kôru olúpať. Potom jednotlivé časti nastrúhať na najväčšom strúhadle, aké máte doma. Tekvicová zmes na prípravu je hotová. Do tejto zmesy pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu alebo pór a strúčik cesnaku. Takto pripravenú zmes vložíme do hrnca, zalejeme vodou a varíme... Sorry, nestopoval som. Pravdepodobne dovtedy, kým tekvica nebude uvarená. Potom to všetko zahustíme zápražkou alebo zátrepkou a dochutíme vegetou, čiernym mletým korením a soľou. Prívarok je hotový.

Rada pre začiatočníkov: Ako som už písal, tekvicový prívarok sa mi zdal stále taký nijaký. Lenže dnes som tento pokrm pripravoval už druhý krát (prvýkrát mi vyšla polievka, pretože som to nevedel zahustiť) a prezradím vám ako na to. Ako obvykle som do tekvicovej zmesy nalial viac vody ako bolo potrebné. Urobil som zápražku z polievkovej lyžice bezlepkovej múky a masla, ale nijak zvlášť nepomohla. Urobil som preto ešte zátrepku z decilitra mlieka a kávovej lyžičky gustínu. Toto už pomohlo. Ochutnal som to, ale prívarok nemal tú správnu chuť, hoci slaný bol dostatočne (podľa hesla radšej menej ako viac). Aj korenia a vegety som dal dosť. Vzal som preto korenie na pizzu a pridal som ho do prívarku. Bolo to lepšie, ale stále to nebolo ono. Potom som pridal ešte trochu korenia na ryby a bolo to. Mňam. Tekvicový prívarok - koreninová všehochuť. Na oleji som urobil volské oko, ktoré som hodil navrch prívarku, ktorý som si predtým nabral do hlbokého taniera. Už neostáva nič iné iba 3-2-1 a hurá do jedla... :D

1 komentárov:

Janko povedal(a)...

Ešte som zabudol napísať, že na dochutenie sa používa kôpor. Či už čerstvý alebo mrazený...

Zverejnenie komentára