nedeľa 2. mája 2010

Púpavový medosirup

Počul už niekto o umelom mede? Že vraj neexistuje? Tak musím povedať, že nielen že existuje, ale dokážete si ho vyrobiť aj sami. Samozrejme, že nedosahuje vlastnosti včelieho medu, ale ako sladidlo do kávy alebo čaju, respektíve ako sladká nátierka sa celkom hodí. Čo k tomu potrebujeme? Tak, v prvom rade musíme nájsť lúku plnú púpavy ďaleko od cesty, keď nechceme mať med obohatený o nejaké tie ťažké prvky ako olovo. Na takejto lúke začneme trhať púpavové hlávky. Respektíve, k príprave sa hodia nielen hlávky púpavy, ale aj podbeľa. V našich končinách však kvitne oveľa viac púpavy ako podbeľa. Podbeľových hlavičiek potrebujeme podstatne viac ako púpavy, asi o tretinu viac. Takže zosumarizujeme:

500 x hlavička púpavy
2 x citrón
1 x pomaranč
2 x kilogramové balenie cukru

Takže, už máte 500 hlavičiek? Najlepšie je nechať nazbierané hlavičky na chvíľu postáť niekde vonku, napríklad na balkóne, pretože by ste ani sami neverili, koľko hmyzej hávede sa v kvetoch púpavy ukrýva. Potom hlavičky poriadne premyjeme. Do veľkého hrnca vlejeme 2 litre vody, do nej vhodíme už spomínanú púpavu a na kolečka porezané citróny a pomaranč. Necháme prevrieť na slabom plameni približne polhodiny. Potom hrniec prikryjeme a odvar necháme odstáť 24 hodín. Po tejto dobe púpavu, citróny a pomaranč scedíme cez gázu a poriadne vyžmýkame. Do svetlo alebo tmavohnedej tekutiny, ktorá nám ostala prisypeme 2 kilogramy cukru a varíme na miernom plameni hodinu až dve. Presný čas vám nepoviem, pretože som to varil hodinu a pol a podľa všetkého by lektvár mal po hodine varenia zhustnúť a pripomínať skôr med ako vodu. Ako som už napísal, mne odvar nehustol, až po hodine a pol varenia trošičku, ale fakt iba trošičku. Ale, keď začal chladnúť, začal aj hustnúť, takže som o nič neprišiel. :D Tento umelý med som hneď naberačkou načapoval do dvoch sedemdecilitrových fliaš a asi dve deci mi ostali, tak som ich zlial do menšej fľaše. Med vychladol a trochu stuhol, ale stále je rozlievací. No musím povedať, že chutí jedna báseň. Po nejakej dobe státia by púpavový med mal trochu scukornatieť, ale to vám nemôžem s istotou povedať, pretože som ho po prvýkrát varil ešte len včera.

Takýmto spôsobom je možné vytvoriť aj sirup, ten však varíme s cukrom iba krátko, maximálne hodinu. Dúfam, že aj týmto príspevkom som poriadne rozšíril vaše obzory a zostanete nášmu blogu verní aj v mesiaci máj. :D

1 komentárov:

Janko povedal(a)...

Vychádza mi to tak, že čím viac cukru a čím dlhšie varenie, tým je med hustejší... Dobrý postreh, čo? Ale nie kvôli tomu píšem. Včera sme totiž pripravili iný typ medu, chuťovo oveľa lepší ako je púpavový. Nehovorím to preto, žeby púpavový med nebol dobrý, ale keď púpavu nahradíte agátovým kvetom, výsledok bude ešte chutnejší. Agát sa jednoduchšie zberá, hoci má tŕnie a neostávajú po ňom žlté ruky ako po púpave. Kvety agátu rastú v kvetových skúpenstvách, preto ich netrháte po jednom, ale po strapcoch. Strapce je potrebné odstopkovať, ale ide to jedna radosť, nie je to nič ťažké. A množstvo? Kľudne aj plný hrniec kvetov, ale nezabúdajte, že musí tam vojsť aj voda. Inak, postup je taký istý ako pri púpavovom mede. :D

Zverejnenie komentára